Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

8 nya lagar som träder i kraft idag

Idag är 1 juli och flera nya lagar träder i kraft. SVT Nyheter har gjort en sammanställning av åtta av de viktigaste:

1.Lättare att byta namn
En ny namnlag gör det lättare att byta både för och efternamn. Det blir tillåtet med dubbla efternamn och du får också byta efternamn fler gånger än tidigare. Det blir dessutom fritt fram att byta till vanliga efternamn. Om minst 2.000 personer bär namnet så behöver du inte längre ha någon anknytning till det för att byta. Nya lagen gör också att barn kan få ett efternamn baserat på en förälders förnamn. Om ena föräldern till exempel heter Gunnel så kan barnet nu döpas till Gunnelsson eller Gunnelsdotter.

2.Åldersgräns för e-cigaretter
Från 1 juli måste du vara 18 år för att få köpa e-cigaretter. Dessutom införs krav på att e-cigaretterna ska ha en hälsovarning, informationsblad och innehållsförteckning. Tillverkare och importörer blir tvungna att göra en produktanmälan av e-cigaretter och påfyllningsbehållare. Dessutom införs begränsningar när det gäller att göra reklam för e-cigaretterna.

Annons:

3.Lumpen är tillbaka
Efter sju års vila så väcks den allmänna värnplikten till liv igen. Mönstringsplikten som införs 1 juli innebär att cirka 13.000 unga, födda 1999, kallas till mönstring i höst.

4.Varningsmeddelanden i telefonen
Vid stora olyckor eller hot kan allmänheten varnas genom radio och tv. Numera också kan den som är registrerad på en adress i ett drabbat område få ett meddelande till sin mobiltelefon eller fasta telefon. Från 1 juli ska det räcka med att du använt din telefon i ett drabbat område för att få meddelanden med varningar om till exempel en brand eller gasläcka. Mobiloperatörerna blir skyldiga att skicka meddelandena och får därmed också rätt att hantera uppgifter om mobiltelefoners position.

5.Bestäm vem som får bestämma åt dig
Den som inte kan ta hand om sig själv och sin ekonomi, på grund av till exempel sjukdom, får en god man utsedd till sig. Men efter 1 juli blir det möjligt att själv bestämma vem som ska få ta beslut om din ekonomi den dag du inte kan göra det själv, genom en så kallad framtidsfullmakt. När fullmakten tecknas måste man vara frisk och vid sina sinnens fulla bruk.

Annons:

6.Lättare att visselblåsa
Den som jobbar i ett privat bolag inom vård, skola och omsorg får samma rätt som offentliganställda att berätta om missförhållanden till media. Rätten ingår i det så kallade meddelarskyddet, som också innebär att chefer eller andra ansvariga inte får fråga eller undersöka vem som har berättat något om verksamheten till en journalist.

7.Billigare att kolla din elförbrukning
Den som stämmer av sin elförbrukning timme för timme ska få elförbrukningen redovisad utan extra kostnad. Regeringen får rätt att sätta upp vilka funktionskrav som måste finnas på elmätarna.

8.Större delaktighet vid psykiatrisk tvångsvård
Den som har en allvarlig psykisk störning och vårdas mot sin vilja får mer att säga till om. Från 1 juli ska den som vårdas inom den öppna tvångsvården, det vill säga fortfarande får behandling från psykiatrin utan att vara inlagd på sjukhuset, så långt som möjligt vara med och lägga upp sin vårdplan.

Hela SVT:s artikel artikeln här

Bild: Wolters Kluwer

Publicerad 09:31, 1 juli 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Stand Up • Pub Diset

    23 augusti kl.20:00 - 22:00
  2. Konsthappening! i Vintervikens trädgård

    24 augusti kl.11:00 - 20:00
  3. Grilled Cheese STHLM 2019

    24 augusti kl.11:00 - 17:00
InstagramInstagram har returnerat ogiltiga data.

Följ Bättre Stadsdel

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Loading ... Loading ...
Publicerad 14:20, 13 oktober 2017
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: