Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Detta kan vara Sveriges finaste landskapsarkitektur 2019

Årstabergsparken i Liljeholmen är en av fyra offentliga platser som är nominerade till Sveriges Arkitekters Landskapsarkitekturpris. 

– Alla visar de omsorg om livet i stadens miljöer genom att skapa omtanke om såväl detaljerna som de större sammanhangen, skriver Sveriges Arkitekter i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Park i Liljeholmen kan bli Årets Stockholmsbyggnad

Juryn valde i ett första steg ut och granskade drygt 30 förslag av de som skickats in. Sedan besökte de 18 platser i Umeå, Stockholm, Göteborg, Mora och Malmö, vars kvaliteter undersöktes med alla sinnen. 

– Att det till slut landade i fyra nominerade i Stockholm förklarar juryn med att de helt enkelt var de bästa – och att de återger den stora spännvidden i uttrycken och möjligheterna.

Juryns motivering för Årstabergsparken:
Det är en karaktärsfull park med hög kvalitet. Den knyter ihop den otillgängliga naturmark som blev över i exploateringen av Liljeholmen och Årstadal. Projektet sätter fingret på frågan om barns plats i den allt tätare staden – den nya parken på berget kompenserar en brist på grönska och lek i stadsdelarna nedanför. Landskapsarkitekt och beställare har på ett inspirerande sätt förädlat en kuperad terräng till en ändamålsenlig lekpark. Den vackra naturen utvecklas utan att dess karaktär går förlorad. 

Här finns aktiviteter i alla former för alla åldrar; rutschlandskap, samlingsplatser, lekgläntor, odling, bollytor och mycket mer. Ett nät av gångvägar binder samman tillsammans med en ensemble av minutiöst välgjorda trappor, räcken, möbler och skyltar. Materialpaletten är sammanhållen. Högst upp på klipporna finns utsiktstorn och plattformar med härlig utsikt över omgivningarna. Längs promenaderna smygs finurliga detaljer in. Målade stenar, en trappa uthuggen i berget och enkla träväggar är exempel på lekmöjligheter med skön frihet från det förprogrammerade. 


Parken har formats med kärleksfull inlevelse i små och stora personers behov av att vara nära naturen och utforska den med alla sinnen. Även naturens mångfald har uppmärksammats med holkar och insektshotell. Bevarade träd och ny växtlighet stärker bergets ekologiska spridning.

Arkitekt: Nyréns Arkitektkontor. Ansvariga landskapsarkitekter LAR/MSA Bengt Isling och Petra Lindeqvist.

Byggherre: Landskapsarkitekt LAR/MSA Britt Berntsson och Lilian Rosell, exploateringskontoret.

Övriga: Landskapsarkitekter LAR/MSA Olle Lenngren och Hanne Nilsson, landskapsarkitekter MSA Lovisa Berg, Emma Jonasson, Ulrika Lilliehöök och Madeleine From-Björk, inredningsarkitekt MSA Marcus Abrahamsson och landskapsarkitekt Josephine Philipsen. Konstruktörer Cornelis Oskamp och Josefine Bergström, Sweco samt Bjerking, belysning och el.

Projektkostnad: 100 miljoner kronor.

Övriga nominerade till 2019 års Landskapsarkitekturpris är Farsta strandbad Bryggan, Gravitational Ripples, Stockholm och Jaktgatan och Lövängsgatan, Norra Djurgårdsstaden.

Vem som vinner avslöjas på Arkitekturgalan den 10 mars.

Bild: Andreu Taberner, Åke E:son Lindman

Publicerad 10:53, 31 januari 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Färgfabrikens vårmarknad 20-21 mars

    20 mars kl.11:00 - 21 mars kl.17:00
  2. Edelcrantzloppisen 2021

    18 april kl.11:00 - 15:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Äter du pizza idag?

View Results

Publicerad 20:29, 1 januari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: