Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

aspudden centrum

14-åring rånad på sin elsparkcykel i Aspudden centrum

Publicerad 09:13, 23 juni 2022

Förra veckan blev 14-årige Lucas rånad på sin elsparkcykel i Aspudden när han och några kompisar var på väg hem från fotbollsträningen. Efter en sväng inne på Ica kom han ut på  Erik Segersälls väg igen, och där blev han omringad av ett gäng äldre tonårskillar.

Kompisarna från fotbollsträningen stod en bit bort, men vågade inte ingripa. En av de äldre killarna tog elsparkcykeln och körde iväg ut på Hägerstensvägen, resten gick mot tunnelbanan. Lucas gick efter killarna och frågade var elsparkcykeln var, men han fick bara skratt till svar.

När händelsen inträffade var det många vuxna i närheten och Lucas mamma är upprörd över att inga agerade.

– Det är viktigt att vuxna reagerar och säger till för då vet de att de är bevakade, säger Lucas mamma. 

Mamman berättar att killarna som rånade hennes son ofta brukar vara i området vid Aspudden. Några dagar efter stölden hade hon och hennes son sett gänget i Aspudden igen, men inte hunnit agera. Hon berättar också att killarna brukar hänga vid fotbollsplanen. 

LÄS ÄVEN: Ny lag: Så ska elsparkcyklar parkeras

Familjen har bott i Aspudden i tio år. De har själva aldrig blivit utsatta för något rån eller grovs stöld tidigare i området, men har hört talas om liknande fall. För två år sen så var det flera yngre barn i tioårsåldern som blev rånade på sina mobiler och cyklar. 

Alexandra Franco Cereceda arbetar som kriminolog och brottssamordnare vid Lokalpolisområde Farsta – Vantör och berättar att rån och grova stölder av elsparkcyklar har ökat, särkilt i samband med varmare väder och sommarlov. 

– Elsparkcyklar är något som har trendat de senaste åren och ses som en statuspryl. En tillgripen elsparkcykel blir dock sällan långvarig i förövarens besittning då den utan batteri och laddare blir ointressant att ha. Att sälja en elsparkcykel utan laddare kan också bli svårt då det kan vara ett tecken på att den är stulen, berättar Alexandra Franco Cereceda. 

Brottsoffren är ofta unga och många gånger är förövarna i samma ålder. Det är inte ovanligt att de som blir utsatta känner igen förövaren från skolan eller bostadsområdet. 

Efter händelsen fick Lucas mamma reda på att elsparkcyklar inte ingår i hemförsäkringen. Om en elsparkcykel går fortare än 20 km/tim och har en motorstyrka på över 250 watt räknas den som en moped, och då behöver den en separat trafikförsäkring. Därför har inte familjen fått någon ersättning för elsparkcykeln efter stölden.

Polisen råder föräldrar att ha koll på när och var deras deras barn använder elsparkcykeln. Sedan ska man se till att låsa in elsparkcykeln inomhus när det inte används samt undvika att låna ut elsparkcykeln till andra personer. Om man installerar en GPS-sändare på sin elsparkcykel ökar också chansen att få tillbaka elsparkcykeln i det fall den skulle bli stulen.  

I de fall man har blivit utsatt för en stöld så ska man så snabbt som möjligt kontakta polisen. Man ska inte heller försöka att ta tillbaka elsparkcykeln från förövaren.

Lucas är ett fingerat namn.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Prenumerera härTack!

  • Kommentera
Annons:
Annons:

Mest lästa:

Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

Mest lästa
EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: