Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

aspudden centrum

14-åring rånad på sin elsparkcykel i Aspudden centrum

Förra veckan blev 14-årige Lucas rånad på sin elsparkcykel i Aspudden när han och några kompisar var på väg hem från fotbollsträningen. Efter en sväng inne på Ica kom han ut på  Erik Segersälls väg igen, och där blev han omringad av ett gäng äldre tonårskillar.

Kompisarna från fotbollsträningen stod en bit bort, men vågade inte ingripa. En av de äldre killarna tog elsparkcykeln och körde iväg ut på Hägerstensvägen, resten gick mot tunnelbanan. Lucas gick efter killarna och frågade var elsparkcykeln var, men han fick bara skratt till svar.

När händelsen inträffade var det många vuxna i närheten och Lucas mamma är upprörd över att inga agerade.

– Det är viktigt att vuxna reagerar och säger till för då vet de att de är bevakade, säger Lucas mamma. 

Mamman berättar att killarna som rånade hennes son ofta brukar vara i området vid Aspudden. Några dagar efter stölden hade hon och hennes son sett gänget i Aspudden igen, men inte hunnit agera. Hon berättar också att killarna brukar hänga vid fotbollsplanen. 

LÄS ÄVEN: Ny lag: Så ska elsparkcyklar parkeras

Familjen har bott i Aspudden i tio år. De har själva aldrig blivit utsatta för något rån eller grovs stöld tidigare i området, men har hört talas om liknande fall. För två år sen så var det flera yngre barn i tioårsåldern som blev rånade på sina mobiler och cyklar. 

Alexandra Franco Cereceda arbetar som kriminolog och brottssamordnare vid Lokalpolisområde Farsta – Vantör och berättar att rån och grova stölder av elsparkcyklar har ökat, särkilt i samband med varmare väder och sommarlov. 

– Elsparkcyklar är något som har trendat de senaste åren och ses som en statuspryl. En tillgripen elsparkcykel blir dock sällan långvarig i förövarens besittning då den utan batteri och laddare blir ointressant att ha. Att sälja en elsparkcykel utan laddare kan också bli svårt då det kan vara ett tecken på att den är stulen, berättar Alexandra Franco Cereceda. 

Brottsoffren är ofta unga och många gånger är förövarna i samma ålder. Det är inte ovanligt att de som blir utsatta känner igen förövaren från skolan eller bostadsområdet. 

Efter händelsen fick Lucas mamma reda på att elsparkcyklar inte ingår i hemförsäkringen. Om en elsparkcykel går fortare än 20 km/tim och har en motorstyrka på över 250 watt räknas den som en moped, och då behöver den en separat trafikförsäkring. Därför har inte familjen fått någon ersättning för elsparkcykeln efter stölden.

Polisen råder föräldrar att ha koll på när och var deras deras barn använder elsparkcykeln. Sedan ska man se till att låsa in elsparkcykeln inomhus när det inte används samt undvika att låna ut elsparkcykeln till andra personer. Om man installerar en GPS-sändare på sin elsparkcykel ökar också chansen att få tillbaka elsparkcykeln i det fall den skulle bli stulen.  

I de fall man har blivit utsatt för en stöld så ska man så snabbt som möjligt kontakta polisen. Man ska inte heller försöka att ta tillbaka elsparkcykeln från förövaren.

Lucas är ett fingerat namn.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Prenumerera härTack!

Publicerad 09:13, 23 juni 2022
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Dagens fråga: Glasspriserna stiger, hur påverkar det ditt glassintag?

Rode Lennartsdotter 

– Jag gillar glass, priserna kommer inte att påverka mitt glassintag alls.

Patrik Järvstrand

– Nej, mitt glassintag kommer inte påverkas av priserna. Te och glass är det sätt för mig att koppla av på kvällarna

LÄS ÄVEN: Dagens fråga: Vad tycker du om planerna att bygga ett 24-vånings hus i Axelsberg?

Anette Bodingh

– Jag äter inte glass så ofta men när jag väl tänker köpa mig en glass så kommer priset inte att påverka mig. 

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 10:11, 19 maj 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: