Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

De sågar byggplanerna i Axelsberg

Det nya förslaget till detaljplan i kvarteret Fader Bergström i Axelsberg får skarp kritik av både de boende i området och av Skönhetsrådet. Idag är sista dag att tycka till om planen.

– Man får kalla kårar. I förslaget talas mycket om kvalitet, och enligt bygglagen ska nybyggnation göras med tanke på hållbarheten, men det följs inte alls upp. Detaljplanen handlar istället om kvantitet, säger Anders Sjögren, granne till projektet.

Förslaget innebär 17 punkthus med 560 lägenheter, en fristående förskola med 10 avdelningar och en förskola med 4 avdelningar i ett av bostadshusen. De ska ligga på båda sidor om Selmedalsvägen i vad som nu är ett skogsområde mellan flerfamiljshusen i Axelsberg och villorna i Mälarhöjden. Entreprenörer är Skanska, Ikano, Lennart Eriksson och Turako.

Facebook-gruppen ”Grannar tycker till om Fader Bergström” har skapats och det finns en namninsamling där grannarna kräver ett förbättrat och mer genomarbetat förslag.

– Det verkar som politikerna vill göra byggherrarna med deras vinstintresse till viljes genom att pressa in så många lägenheter som möjligt. Livskvaliteten försämras då oersättlig skogsmark kommer att försvinna, säger Anders.


Han har varit med och skrivit ”Projekt Fader Bergström- synpunkter efter samråd” och som de nu har skickat till stadsbyggnadskontoret.

I den omfattande skrivelsen kritiseras detaljplanen på samtliga punkter när det gäller kvalitet, hållbarhet, biologisk mångfald, barnens miljö och estetik. Det saknas ett helhetsperspektiv, anser de. Bland annat uppfyller inte den fristående förskolan de höga kvalitetskraven på miljön som bör ställas.

Skogspartiet med tillhörande fotbollsplan kommer att raderas av ett par av bostadskvarteren. Det är en mindre kopia av svensk vildvuxen urskog som då försvinner, enligt skrivelsen.

Med sin stora mångfald av både växter och djur erbjuder skogen rekreation och naturupplevelser som bör bevaras för framtida generationer. Därför kräver man att planprocessen görs om från grunden med tydligare kvalitetsmål för profitörer och entreprenörer.


Även Stockholms Skönhetsråd avstyrker förslaget till detaljplan av samma skäl och vill att planen görs om så att större hänsyn tas till omgivande bebyggelse och bevarande av naturen.

– Den mycket hårda exploateringen vittnar om alltför stora eftergifter till byggaktörerna. Istället borde fokus ligga på att skapa goda livsmiljöer för de människor som ska bo i området, skriver rådet i sitt remissyttrande till Stadsbyggnadskontoret.

Projektet är ute på samråd till 4 juni. Lämna dina synpunkter här

Annette Widén
Illustration: Jägnefält Milton
Bilden: Anna, Vicky och Hannah, som är grannar till området där den nya bebyggelsen planeras, samlar in namnunderskrifter mot bygget

Publicerad 21:09, 4 juni 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Dagens fråga: Glasspriserna stiger, hur påverkar det ditt glassintag?

Rode Lennartsdotter 

– Jag gillar glass, priserna kommer inte att påverka mitt glassintag alls.

Patrik Järvstrand

– Nej, mitt glassintag kommer inte påverkas av priserna. Te och glass är det sätt för mig att koppla av på kvällarna

LÄS ÄVEN: Dagens fråga: Vad tycker du om planerna att bygga ett 24-vånings hus i Axelsberg?

Anette Bodingh

– Jag äter inte glass så ofta men när jag väl tänker köpa mig en glass så kommer priset inte att påverka mig. 

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 10:11, 19 maj 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: