Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Nytänkande lärare från Axelsberg får prestigefyllt pris

Axelsbergsbon Malin Appeltofft får Ester Bomans stipendium på 50 000 kronor. Priset går till en innovativ lärare som verkar i Ester Bomans anda.

Malin Appeltofft är lärare på Blommensbergsskolan, där hon utvecklat nya former att fördjupa ungdomars kunskapsutveckling.

– I en tid då allt ska vara mätbart i skolan gläder jag mig alldeles extra över att få ta emot det här priset som lyfter ett estetiskt ämne, säger Malin.

I dramaövningar och andra aktiviteter knyter hon samman klassiska texter och teve-serier med elevernas vardag och drömmar, idéer som hon sedan sprider i sociala medier.


Vilka är dina drivkrafter som lärare?
– Jag drivs av ett slags rättspatos med den lilla människans demokratiska rätt till att få utvecklas till sin fulla potential. Ett slags rättvisetänk. Barn som har rika föräldrar och föräldrar med mycket kulturellt kapital klarar sig alltid, men de andra då?När Malin pluggade till lärare i svenska och engelska gjorde hon några veckors besök på en skola i London för att se hur de tog emot nyanlända elever och fick in dem i skolverksamheten.

– Det var ett imponerande arbete med läxklubb och stort engagemang från alla lärare men jag blev mest imponerad av de obligatoriska dramalektionerna. Där fick eleverna uttrycka sig på olika sätt, de fick gestalta och improvisera kring händelser i sina liv och det gick inte att säga vem som var född i England och vem som var nyanländ flykting.

– Jag bestämde mig där och då för att förutom behörighet som språklärare även läsa in behörighet som dramalärare.

Priset delades ut på Frescati på onsdagen.

Kent Hägglund, dramalärare på Lärarhögskolan och Shakespeare-expert som även skrivit en avhandling om Ester Boman, delar ut priset

Ester Boman
Ester (1879 – 1947) var en reformpedagog, en viktig pionjär för moderniseringen av den svenska skolan. 1909 – 1936 drev hon Tyringe Helpension, en internatskola för flickor som blev en av Sveriges mest aktade läroanstalter, där praktisk-estetiska ämnen hade en viktig funktion. Hon såg teater som “en sorts laborationsmetod i de humanistiska ämnena”.

I sitt testamente beslöt hon att hennes tillgångar skulle gå till en stiftelse för att främja barns och ungdomars psykiska fostran. Stiftelsen stöttar bland annat Mind i arbetet med psykisk hälsa.

Bild: Mats Karlsson Raivifoto

Publicerad 19:47, 5 juni 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: