Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Ny bok: Därför är det så trevligt att bo i Ekensberg

Publicerad 09:53, 23 november 2018

Efter ett års intensivt arbete är nu boken om Ekensberg i Gröndal klar. ”Ekensbergsberättelser – en bok om livet på en udde” är skriven och redigerad av grannarna Ingrid W Severin, tidigare chef för faktarummet på Stadsmuseet och Robin Lapidus, tidigare journalist och kommunikationschef. 

Boken bygger på intervjuer och texter av och med grannarna i bostadsområdet på udden och speglar livet som det har utvecklats sedan tillkomsten. Många av dem som flyttade in då bor kvar än idag och det visar ju att folk trivs.

– Det speciella med Ekensberg är sammanhållningen och det rika sociala livet. I boken ges en del förklaringar till varför det har blivit så, bland annat berättas om den speciella satsning som kommunen och Stockholmshem gick in med när området var nytt, men också om vad bostadsföreningarna har betytt. Det sociala kittet i området går som en röd tråd genom hela boken, säger Ingrid W Severin.

Bland inslagen i boken finns texter av bostadsforskaren professor Mats Franzén och en barndomsskildring av författaren Jens Lapidus. Boken är rikt illustrerad med foton.

Bokreleasen äger rum på söndag 25 november i Varvseken, Gröndalsvägen 190, kl 16.30-18. På onsdag 28 november berättar författarna om boken på Gröndals bibliotek.

Text: Annette Widén

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: