Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

kvinna och båt

Premiär för nya snabbfärjan – så ser tidtabellen ut

Publicerad 17:11, 25 oktober 2024

Nästa vecka är det premiär för snabbfärjan mellan Ekerö och Klara Mälarstrand. Trots att båten följer linje 89 stannar den inte vid Ekensbergs båthållplats.

Men Gustav Hemming (C), infrastrukturregionråd är entusiastisk inför premiären.

– Det är ett nytt kapitel som skrivs i sjötrafikhistorien nu när en elektrisk bärplansbåt styr in i en huvudstads kollektivtrafik, kommenterar han i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Bättre stadsdel fick provåka nya pendelbåten: Så är känslan ombord

Den allra första turen med den foilande elpendelbåten körs på tisdag. Snabbfärjan adderar den ordinarie trafiken och ersätter inte pendelbåtslinje 89, utan går som en så kallad spöklinje.

Enligt tidtabellen ska färjan köra 2-3 gånger om dagen tisdag till lördag fram tills att isen lägger sig och återupptas i trafik igen i vår. 

Pilotprojektet drivs i samarbete mellan Trafikverket, Candela och Region Stockholm.

Michaela Haga (C) är ordförande i sjötrafikutskottet i Region Stockholm.

– Vi ska fortsätta att ställa om sjötrafiken och då behöver vi ta till oss ny teknik och innovationer. Det är viktigt för att sjötrafiken ska minska utsläppen och belastningen på känsliga kustmiljöer, säger Michaela Haga.

LÄS ÄVEN: Nya snabba pendelbåten snart i gång 

Snabbfärjan Ekerö-Klara Mälarstrand

  • Fartyget är 12m långt och 4,5m brett, rymmer 25 passagerare och på- och avstigning sker i fören. Marschfart ca 25 knop. Resan från Ekerö till stan går på 25 minuter.
  • Det eldrivna fartyget beräknas dra cirka 80% mindre energi än konventionella båtar.
  • För att nå flygläge behöver fartyget uppnå en hastighet av ca 16-18 knop och efter detta är det som mest energieffektivt. Fartygets driftskostnader kan bli 40 procent lägre än konventionella.

Bild:: Monica Fogelqvist

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: