Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Fråga 10. Skolan och förskolan – fler platser och mindre grupper?

Publicerad 09:14, 10 september 2014

Skolan är den viktigaste valfrågan visar undersökning efter undersökning. När andra stadsdelar har vuxit har utbyggnaden av barnomsorgen och skolan inte hängt med. Två frågor till våra politiker:

Hur ska ni ordna fler platser till alla skolelever?

Hur ser ni på storleken på barngrupperna och på personaltätheten i förskolan?

 

Här är politikernas svar:

Eva Fagerhem ·Socialdemokraterna
Vi vill ta bort kravet på att Exploateringskontoret ska gå med 90% vinst. Det har förhindrat byggnationer av skolor då man i första hand prioriterat bostäder. Vi måste sluta sälja kommunal mark för att upplåta den till bostäder när det inte ens finns tillräckliga förskole- och skolplatser. Vi är också i vissa fall öppna för att köpa tillbaka privat mark för att lösa skolbristen. Vi vill permanenta paviljongerna på Blommensbergsskolan genom ombyggnad samt utreda möjligheterna att bygga ut skolan. Vi vill också utreda möjligheterna att bygga en ny skola på området mellan Västertorp och Mälarhöjden, invid parkleken Lugnet . Dessutom vill vi prioritera en snabb planprocess för Sjövikskolan.

Sedan 2006 har personaltätheten i Stockholms kommunala förskolor sjunkit. 2006 gick det 4,6 barn per personal och 2013 är samma siffra 5 barn.Vad gäller barngrupperna så vill vi ha ett tak på 14 respektive 18 barn.Resurserna per barn i förskolan har sjunkit kontinuerligt sedan 2007. Vi kommer därför att öka personaltätheten. Mindre barngrupper är viktigt men det måste också bli fler barnskötare och fler pedagoger.

 

 Hans Tjernström · Centerpartiet i Stockholm – Stockholmscentern
Nya skolor
Stadsdelen växer och behovet av skolor har ökat snabbt i området. Vi måste bygga nya skolor, men även bygga om vissa skolor för att få plats. Just nu planeras en ny skola i Årstadal, en ny skola i Gröndal och Hägerstenshamnens skola byggs om.

Förskolan
Centerpartiet vill se mindre barngrupper, framförallt för de yngsta barnen, och högre personaltäthet. Vi behöver också hitta fler bra lokaler som underlättar det pedagogiska arbetet. Med en bättre arbetsmiljö kommer förskolan att bli en mer attraktiv arbetsplats. Det är viktigt.

Jessica Jormtun och Johan Faxér, Miljöpartiet i Hägersten-Liljeholmen

Förskolor och skolor måste finnas med i planeringen från början innan nya bostadsområden planeras in. Vi är kritiska till avsaknaden av just sådan planering i Årstadal. På Lövholmen i Gröndal planeras några tusen bostäder. Där är det viktigt att bygga flera skolor för att täcka behoven även för Årstadal och Gröndal. Skolor går att inrymma på redan exploaterad mark, utan att behöva bebygga grönområden.Miljöpartiet har avsatt 22 miljoner kronor extra i Stockholms stad för att minska barngrupperna i förskolan. Vårt mål är högst 12 barn i åldrarna 1-3 år och max 14 barn i åldersgruppen 4-5 år. Fem barn per pedagog ser vi som fullt rimligt. Det handlar om att prioritera och i Miljöpartiet prioriterar vi barnen.

Vänsterpartiet Liljeholmen-Hägersten
Vi vill att förskolor och skolor ska vara en del av stadsplaneringen. Att hoppas att ”marknaden” ska bygga skolor är inte acceptabelt. Vi vill sänka antalet parkeringsplatser som måste skapas vid nybyggen, och i stället införa motsvarande regler för förskolor och skolor.Kombinationen av Alliansens dåliga planering och att de säljer tomträtterna i stället för att hyra ut dem har gjort att de tvingats till dyra och dåliga nödlösningar, som skolan vid Trekanten. Tomträtterna ska alltid hyras ut, så vi kan behålla demokratisk kontroll över stadsplaneringen. Skolan vid Trekanten bör byggas på en annan plats, t ex Beckershuset på andra sidan Lövholmsvägen.

Vi måste ha maxtak på barngrupperna, och personaltätheten måste öka. Det behövs också mer administrativ personal. Vi har träffat Nätverket för förskoleförändring i Hägersten-Liljeholmen, och stödjer alla deras krav. Eftersom vi höjer skatterna mer än de andra partierna har vi större möjlighet att genomföra detta.

Detta är den tionde frågan av minst 13 inför valet. Politikerna är ombedda att svara på frågorna i kommentatorsfältet nedan. När tillräckligt många svarat delar vi artikeln på våra Facebooksidor. Därefter fortsätter vi med nästa fråga.

På battrestadsdel.se finns en artikel med en sammanställning av alla frågorna. Dessutom ligger där nu flera artiklar med alla tidigare frågor med svar.

 

 

 

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: