
“Vi vill sätta Fruängen på Stockholms poesikarta!”
fruängenDet är en märklig syn när 150 ungdomar från hela Stockholm samlas i Fruängen en vanlig fredagskväll i december för att lyssna på…just det, poesi.
–Klick. Klick. Klick.
Så lät det i stora rummet på Fruängens Ungdomsgård när kvällens sju unga poeter läste upp sina dikter om känslor, utanförskap, samhället, kärlek, politik och livet i orten och mycket annat, ofta i halv rappande staccatoharmonier, för den unga publiken.
Istället för applåder, blev ungdomarna instruerade att knäppa med fingrarna när dikternas känslor gick hem.
En axplock av dikterna: ‘Ingen är dum. Politikerna är skum! Vi var gårdagens barn. Nu är vi dagens ungdomar; Meningen kommer efter slutet; Sanningen svider!’
–Klick. Klick. Klick.
Slutstationens kulturkväll var ett event, enligt arrangören och Fruängsbon Sara Nazari, 18, vars syfte var att sätta Fruängen på Stockholms poesi- och kulturkarta.
– Poesi är en en växande konstform i Sverige generellt, säger Sara som går tredje året på gymnasiet och som producerade eventet tillsammans med L.O.S Fruängen, Fruängens Ungdomsgård och Stockholms stad som en del av hennes skolprojekt.
– Det är viktigt för unga att blir hörda, säger Sara. Syftet med eventet var att skapa en plattform för unga att med hjälp av musik och poesi skapa en gemenskap. Genom ord och tankar främja sina röster skapa ett intresse för att göra skillnad. Unga engagerar sig för unga.
De första poeten som ställde upp med egna dikter var Iman Talabani, Nawroz Zakholy, Halima Shegow och Sara Nazari – alla med hundratals lojala fans på Facebook.
Därefter var det dags för Open Mic, där vem som helst kunde läsa upp sina dikter. Kvällen avslutades med musik med artister som rapparna kollektivet tre60, Nebay Meles, Robin Nazari och Khan-ji.
Pizza, läsk och fika serverades på ungdomsgårdens café.
För poeterna var detta inget skolprojekt. Verserna och ämnena var känsloladdade, ofta skrivna som små anteckningar i mobilen på tunnelbanan, och bearbetat minutiöst.
– För mig handlar det om att uttrycka mina åsikter hur jag vill, säger Iman Talabani som har uppträtt på olika poesifestivaler runt om i Stockholm i snart tre år.
–Klick. Klick. Klick.
Text och foto: Alexander Farnsworth
Läs mer:
Mest lästa:
- Frälsningsarmén öppnar nytt härbärge för EU-migranter i Liljeholmen
- Ungdomsgäng med golfklubba störde resenärer vid Örnsbergs t-bana
- Vittne hjälpte polisen fånga misstänkta hälare i Liljeholmen
- Biblioteken öppnar igen – detta gäller
- Insändare: Kajen blir väl snart renskrubbad med tandborste
- Krönika: Finns det en Laura i Hägersten – Älvsjö?
Följare 19,5k