Gröndalsbo sade upp sig från jobbet – för att bli författare
gröndal Sätra Publicerad 08:51, 25 december 2023För ett år sedan drabbades förskolläraren Anna Åström Smideman av en känsla av att jobbet började bli för tungt och hon valde därför att ta en paus. Under lång tid hade hon känt ett behov av att alltid vara andra till lags, samtidigt som hennes egna behov ofta hamnade i bakgrunden. Den här gången ville hon bara göra något för sig själv, vilket har resulterat i barnboken ”Jonathan och knas-apan”.
LÄS ÄVEN: Far och son startar bokförlag i Västberga – om bluffjournalist på Der Spiegel
Sedan tidigare har Anna Åström Smideman använt ritandet och målandet som ett sätt att fly verkligheten och koppla av. Intresset för skrivandet har även det funnits vid hennes sida genom åren som hon arbetat inom förskolan. För ett år sedan beslutade hon sig för att säga upp sin heltidstjänst och i stället hoppa på kursen ”Att skriva barnlitteratur” på distans.
– Den gav mig bra verktyg för hur man skriver en bilderbok. Det känns roligt att nu ha en färdig bok, säger hon.
Anna Åström Smideman växte upp i Sätra men bor numera i Gröndal. I dagsläget arbetar hon som förskollärare på en förskola i Sundbyberg men har alltid tyckt om att skriva och haft en författardröm sedan barndomen.
– Det är först nu jag har levt ut den.
LÄS ÄVEN: Ungdomar i Kransen om att Dreamhack kommer till Älvsjö: Fantastiskt – vi hoppas på rekord
Hon brinner även för jämställdhet. Samtidigt har hon ett stort intresse för skateboarding, så redan 2005 startade hon skateboardföreningen med namnet “No Limit”. Föreningen arbetade aktivt med frågor gällande skateboardvärlden för att utveckla en mer jämställd skatescen. När Anna Åström Smideman har tid så brukar hon åka skateboard.
– Vi fick en ramp i Gröndal för några år sedan som jag brukar åka i när vädret tillåter.
På fritiden umgås hon mycket med familjen. Då brukar de spela mycket brädspel och bygga lego. Anna Åström Smideman målar och skriver även en hel del på olika bokidéer i arbetshörnan hemma.
– Jag har alltid försökt göra det som känns bra för mig och jag mår bra av, utan att förhålla mig till fördomar om vad man bör göra. Jag önskar att alla kan få den möjligheten.
I rollen som förskollärare har hon läst boken ”5 gånger mer kärlek” av Martin Forster som används på föräldrakurser. Där pratas det om vikten av att ha fokus på det som fungerar samt att ge fem gånger mer kärlek än tillsägelser.
– Man kan säga att det är idén som boken grundar sig på och sedan har jag toppat med egna erfarenheter och spetsat till den ännu lite till för att få det tydligt, berättar hon.
LÄS ÄVEN: Han ger julglädje till behövande: Så ger vi kärlek genom mat
Anna Åström Smidemans son har en förmåga att hoppa runt i soffan när det är dags att gå till hallen och klä på sig. En dag kom hon på sig själv i allt tjatande och i samma ögonblick började Anna Åström Smideman leka med konceptet att det är en apa som kommer fram i stället för en tjatig mamma. I samma ögonblick föddes bokidén.
– Jag ville visa på att tillsägelser och tjat från oss vuxna kanske inte alltid är vägen att gå, utan att det kan vara bättre att lägga fokus på det som faktiskt fungerar i stället.
I samband med att Anna Åström Smideman påbörjade sina studier förra hösten så lade hon projektet på paus. Under vintern valde hon att bearbeta klart projektet med hjälp av förlaget.
– Ofta är det bra att låta boken ligga lite för att få perspektiv på den. Jag är väldigt nöjd med hur den blev.
Hon berättar att boken är tänkt att rikta sig till 3-6-åringar, men hon understryker att i och med att boken utspelar sig i skolan så passar den även för äldre åldersgrupper såsom barn i lågstadiet.
Boken riktar sig till barn och vuxna som känner att de hamnat i en negativ spiral. Längst bak i boken finns frågor att prata om efteråt som Anna Åström Smideman hoppas ska hjälpa barn och vårdnadshavare att se på dilemmat från ett annat perspektiv.
– Den är faktiskt också riktad till oss vuxna för att ge oss en tankeställare kring hur vi bemöter barn som hamnar i jobbiga situationer, säger hon och fortsätter:
– Vi vuxna har lättare att anpassa vårt beteende än barnen har, och jag tror att det blir lättare som vuxen att hjälpa barnet om man först reflekterat över sitt eget beteende och varför vi agerar som vi gör.
Anna Åström Smideman hoppas att flera läsare kommer att kunna känna igen sig och att boken ska hjälpa dem att skapa positiva förväntningar på varandra i stället för att bara tjata om det som inte fungerar.
– Jag hoppas att boken ska öppna upp för samtal mellan vuxna och barn utifrån böcker de läser. För mig har det alltid varit ett väldigt bra sätt att lyfta olika saker till diskussion.
LÄS ÄVEN: En ny generation tar över – så ska anrika biblioteket i Örby räddas
Hon har redan börjat spåna på en uppföljare samtidigt som hon skriver och illustrerar andra böcker.
– Så förhoppningsvis är detta den första av många!
Anna Åström Smidemans tips till dig som funderar på att skriva en bok:
1. Läs på om vilka viktiga delar som behövs i en bok. Min kurs gav mig den sista pusselbiten för att kunna skriva för andra.
2. Fundera på vilken målgrupp boken riktar sig till och hur du ska nå ut till just din målgrupp.
3. Skriv, skriv, skriv. Hitta din egen röst och ditt eget språk. Skriv om karaktärer, platser, tankar.
4. Hitta just ditt sätt att formulera dig. En färdig bok kommer från en idé av många så att skriva mycket ger större chans till att du hittar just rätt idé.
Foto: Jonas Gratzer
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Fint erbjudande nu: Välkommen att prenumerera här. Tack!
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- Pojke påkörd av tvärbanan
- Restaurang Tarantella förstörd i sprängdåd: Vi kommer tillbaka – ännu starkare
- Falska SMS lurar äldre på miljontals kronor – fyra misstänkta åtalas – så har de agerat
- Nu avgörs vad det blir efter Aspuddens bokhandel – Aspuddsborna vet vad de vill ha
- Digital fritidsgård öppnar i Hägersten-Älvsjö – så fungerar den
Följare 19,5k