Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

“Hemligheter och världshistoria finns runt knuten”

Visste du att det i närheten av Gröndal finns en övergiven fabrik i ett underjordisk bergrum? Att de små runda bänkplatserna längst vattnet var gjorda för kanoner? Att det i Vinterviken finns spår av höghastighetskameror som skulle filma explosioner under Nobels tid?

Men att slinka ner genom en liten okänd öppning bland stora stenblock, och sedan ner till ett översvämmat fabriksgolv från en bortglömd tid, det rekommenderas definitivt inte.

Mörkt, kallt, fuktig, läskigt…och farligt är det. Som The Walking Dead, då är det bättre att se det på TV, eller hur?

Bättre då att träffa Melker Becker, äventyrare som har gjort ett helt tv-program om hemliga platser runt Gröndal. Vi träffas över en kopp kaffe på stadsdelens kanske kändaste ställe – Lundbergs Konditori.

Melker Becker (2 of 6)

Melker är programledare för SVT:s program Svenska Hemligheter och grundare till Mediabruket.se, ett företag vid Mariatorget som gör dokumentärfilmer åt SVT bland andra. Förutom Svenska Hemligheter (andra säsongen sänds nu) har teamet också gjort Hemliga Svenska Rum. Melkers program ses i regel av nästan en halv miljon i Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Termometern har åkt ner till -17 grader och Melker poserar ändå för en stillbild vid ett av Gröndals många okända och hemligstämplade landmärken. Lika lätt att känna igen som helt okänt, denna utsiktsplats (‘luftvärnsställning’) byggdes under andra världskriget för att skydda Stockholm med kanoner.

– Hemligheter finns överallt…världshistoria runt knuten. Vi har gjort över 55 program om hemliga ställen och saker över hela Sverige, säger Melker, som har bott i Gröndal i snart tio år.

Melker Becker (1 of 6)

Idéen med Gröndal föddes när teamet – Melker, Kalle Nordberg (också Gröndalsbo) och Veronica Martinson (Aspudden) –  spånade idéer.

– Långt ifrån vardagen fanns det en tidskapsel av hemliga platser i långsam nedbrytning, långt ifrån mänsklig påverkan, bara du kliver ut gen0m dörren, säger Melker.

Resultatet blev Svenska hemligheter -Vilka hemligheter kan man själv hitta runt knuten? där teamet utforskar sin närmiljö runt Gröndal och Aspudden.

– Följ också med ner i det vattenfyllda bergrummet där tiden stått still, står det på SVT Play.

Förutom ‘luftvärnsställning’ i Gröndal, hittade teamet en provskjutningbana i Vinterviken.

Programmet är mycket spännande.

– Så var ligger bergsrummet då?

– Jag kan inte kommentera eller bekräfta att det finns i Vinterviken eller inte, säger Melker. Det finns i närheten av Gröndal men jag kan inte säga var. Det var ingen lek att ta sig in. Overkligt tyst, inget klotter. Bara tiden har brutit ner anläggningen.

Under vecka 8, kommer SVT:s nya barnprogram Zombie att sändas riktat till 10-11 åringar. Det spelades in av Meediabruket.se, delvis på Lövholmen, i Kolsyrefabrikens gamla industrimiljö.

Vad är det som driver dig?

– Gamla grejer försvinner oerhört fort. De här ‘luftvärnsställningarna’  är det inte många som vet vad de var till. Snart blir det parkrenovering eller bostäder där. Historien kommer att döma oss igen, att vi ha inte bevarat historien. Man måste få veta vad det var för stadsdel man bor i, avslutar han.

Text och foto: Alexander Farnsworth

Här kan du se filmen på SVT PLAY: Svenska hemligheter -Vilka hemligheter kan man själv hitta runt knuten?

Melker Becker (6 of 6)

Publicerad 18:09, 19 januari 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Svenska kyrkan Hägersten: Kammarmusikhelg 21–23 januari

    21 januari kl.19:00 - 23 januari kl.20:00
  2. Guldbaggehelg på Bio Aspen

    22 januari kl.12:00 - 23 januari kl.22:00
  3. Ateljé SKHLM: Black Sun, White Mountains

    22 januari kl.14:00 - 19 februari kl.18:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: