
Hyran höjs med 50 procent efter renovering
ekensberg gröndal Publicerad 13:11, 5 juni 2017Stockholmshem vill genomföra en omfattande renovering av tre flerfamiljshus på Ekensbergsvägen. Men hyresgästerna rasar och menar att totalrenoveringen bara är en ursäkt för att höja hyrorna.
Förra veckan höll Stockholmshem ett första informationsmöte för hyresgästerna om den planerade renoveringen. Stämningen i lokalen på Ekensbergsvägen var både hätsk som defensiv.
Hyresvärden menar att den tekniska livslängden på husen är slut och att renoveringen måste genomföras.
Efter att Stockholmshem bjudit in till mötet om den stora renoveringen i de tre punkthusen från 60-talet, skickade hyresgästen Dag Enbom ut ett brev till alla hyresgäster där han ville få sina grannar att tänka till. Många frågor hängde i luften:
Vad är det egentliga syftet till att Stockholmshem vill renovera, vad ska de göra och till vilket pris?
Är det fler som redan är nöjda med sin lägenhet, underhållsrenoverad genom VLU (Stockholmshems egna system Valfritt Lägenhetsunderhåll med påslag på hyran)? Hur har de tänkt det rent praktiskt med evakuering?
Uppslutningen till mötet var stor och av de 50-talet hyresgäster som var på plats var det svårt att hitta någon som var positiv till projektet. Stockholmshems representanter fick en svettig afton att svara på många frågor.
– Jag tycker det är kul att det är så många som kommer och att de är engagerade, säger Max Eriksson som är områdeschef på Stockholmshem.
Brukar det gå så här hett till på sådana här möten?
– En renovering påverkar människors hem och vi förstår att många har frågor. För oss är det viktigt att alla hyresgäster får möjligheten att höra om renoveringen och ställa frågor på det här mötet, säger Max Eriksson.
Hyresgästen Christer Foss, som var en av de som var mest engagerad under mötet, håller inte med.
– Respekt ska komma från båda håll. De körde med härskarteknik och hade en tveksam attityd, säger Christer Foss.
Han bland andra framförde också många åsikter om hur tidigare renoveringar har utförts och oron var stor att det lovas stort och håller tunt än en gång. Framförallt verkar de flesta hyresgästerna vara nöjda med sina platsbyggda originalkök från 60-talet och gav själva förslag och exempel på där man kan lösa stambytet utan att blåsa ut hela köket.
En annan hyresgäst, Maud, tror inte hon kan bo kvar.
– Vi som en gång valde det här området för att det är så fint. Jag förstår inte hur Stockholmshem kan mena att vi ska kunna bo kvar under renoveringen. Jag är dels astmatiker men jag undrar också hur de tänker kring försäkring. Vi kommer ju inte att kunna vara hemma hela tiden och bevaka våra hem.
Stockholmshem bemötte frågorna och farhågor med att hänvisa till samrådsgruppen som ska bildas för att föra fortsatta samtal.
Jan Hanspers, från Hyresgästföreningen trodde att hyresgästerna skulle få ett stort mått av inflytande och uppmanade att så många som möjligt ska ingå i samrådsgruppen.
Max Eriksson, är det lyxrenovering ni gör för att ha en ursäkt till att höja hyrorna?
– Absolut inte, vi genomför det här för att kunna erbjuda den standard som råder, till exempel 90 centimeter höga diskbänkar och kök förberedda för diskmaskin. Tekniska livslängden på e x rörstammarna är slut och elstigarna uppfyller inte dagens trefas-krav.
Text och bild: Camilla Andersson
Lägenheter, hyreshöjning, före och efter renovering
2:a 71 kvm hyra idag: 5600kr/mån, efter renovering: 8500kr +52%
4:a 80 kvm hyra idag: 6800kr/mån, efter renovering: 10300kr +51%
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k