Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Så kan nya Lövholmen utformas

En tät stadsdel med varierande hushöjder och kringbyggda innergårdar. Så beskrivs den kommande bebyggelsen i det gamla industriområdet Lövholmen i den nya strukturplan för området som nu är klar.

Bättre stadsdel har tidigare skrivit om hur byggföretagen gör sig redo att starta på Lövholmen. Enligt uppgift kan det byggas upp till 800 nya bostäder där. Området har stor potential och planeras att bli en ny tätbebyggd del av Stockholms innerstad. Exploateringen blir hög, enligt den nya planen.

lövholmen

Tanken är att den nya bebyggelsen ska knyta ihop Liljeholmen och Gröndal med gångvägar, grönområden och cykelstråk. Lövholmsvägen ska bli en stadsgata, levande och bebodd, där dagens spårvagn är en viktig del och där husen byggs ända fram till trottoarkanten.

Marken i området ägs av privata bolag och strukturplanen har tagits fram i dialog mellan Stockholms stad och JM, Skanska, Veidekke, Cementa, Besqab och Järntorget; projektets fastighetsägare och/eller byggherrar. Den danska arkitektfirman Gehl har hållit i pennan.

– Strukturplanen ska vara ett redskap för att säkerställa stadsrummets kvaliteter och potentialer i Lövholmens nya stadsdel, heter det i inledningen i planen.

lövholmen

Majoriteten av de befintliga byggnaderna rivs, bland annat Kolsyrefabriken och Cementa, men tre-fyra av de äldre husen sparas, bland annat Färgfabriken och Beckers gamla kontorshus.

Färgfabriken blir ett slags nav i området med ny kajsida framför som vetter mot Gröndals båtklubb med kvällssol. 

Bottenvåningarna i de nya husen, dock inte alla, beskrivs som ”aktiva” med förskolor, caféer och affärer. Frågan är vilken hyresnivå det blir, det vill säga om till exempel mindre lönsamma kulturverksamheter kan vara kvar i området.

lövholmen

Planen behandlar även ljus- och vindförhållanden, siktlinjer och hur Mälaren ska tas tillvara i området. Att det blir ett bra mikroklimat betonas, därför har en kvartersmodell valts framför enstaka höga punkthus.

lövholmen

Målet med strukturplanen är “att få ett försprång i diskussionen kring huvud- och knäckfrågor” för hur stora kvarteren ska vara, vad de ska innehålla, mikroklimat, trafik och anslutning till den kringliggande staden.

Den 114 sidor tjocka strukturplanen innehåller många idéer, bilder och skisser över det nya området men ännu finns ingen detaljplanering och tidsplan presenteras inte.

Text: Robin Lapidus
Skisser: Tidiga visionsskisser av Gehl

lövholmen

 

lövholmen

Publicerad 23:10, 3 december 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: