Trädgårdsmästarens bästa tips inför påsken
ekensberg gröndal Publicerad 07:59, 9 april 2017Nu börjar det bli dags att njuta av dina lökar du satte i höstas, köpa påskliljor eller en den vita väldoftande och flerblommiga Thalian.
Det säger Linnéa Lindbland, trädgårdsmästare på Bergfast som sköter rabatterna i bostadsområdet Ekensberg.
När påskliljan sedan blommat ut så kan du gott gräva ned den i gräsmattan för kommande säsong. Vill du njuta av annat så är penséer alltid ett säkert kort – de tål minusgrader och med sina blommor i starka, klara färger ger penséerna liv åt vårens alla inom- och utomhuskrukor.
Bellis är en annan vårfavorit hos Linnéa och med sina kompakta, fyllda blommor i rött, rosa och vitt passar den perfekt till att skapa dina egna färgkompositioner både inom- och utomhus. Det är en flerårig blomma. Så fort det inte är frost längre kan du njuta av den ute i vårsolen också.
När jag frågar om Linnéas absoluta favoritblomma så blir svaret snabbt körsbär och aprikos. Linnéa visar sin tatuering – ett körsbärsträd som löper från midjan och uppåt på hennes vänstra sida av kroppen. Så avslöjar man en äkta trädgårdsmästare!
För villaägare är det hög tid att gödsla gräsmattan.
Linnéas bästa trädgårdstips
- Gödsla inte på hösten! Om du måste, använd höstgödsel, men avstå helst.
- Alla vill ha bort löven, jag säger Lägg tillbaka löven! Använd löven till att täcka rabatterna! Maskar trivs i löven, det skyddar rosorna mot frost, det isolerar känsliga växter som egentligen tillhör en annan växtzon*.
- Köp lökarna tidigare på nätet så slipper du vänta på butikernas sena släpp. Sätt lökarna i september-oktober.
- Låt maskrosorna vara, de är både fina att titta på som mjuka att gå på. Vill du inte ha dem, se till att hålla gräsmattan kort.
- Beskär inte träd i onödan. Alla träd och buskbeskärning bör göras under tidig vårvinter januari-mars.
*Enligt Riksförbundet Svensk Trädgårds zonkarta är Sverige indelat i åtta odlingszoner. Zon I finns i landets mildaste delar och zon VIII i de kärvaste regionerna. Ju högre zontal som angivs på en växt, desto härdigare anses den alltså vara.
Det är inte självklart att de ”högsta” zonerna alltid finns i norra Sverige. Hav och stora sjöar har en temperaturutjämnande inverkan, och klimatet brukar bli mildare i stora vattens närhet. Höjden över havet påverkar också och vegetationsperioden förkortas ju högre upp man kommer.
I praktiken varierar klimatet mycket inom en odlingszon, och som trädgårdsägare kan man dessutom påverka en hel del själv. Zonkartan är ändå en bra vägledning som kan ge en hygglig uppfattning om odlingsförutsättningarna.
Riksförbundet Svensk Trädgårds zonkarta gäller endast för vedartade växter och inte för perenner.
Stockholms län har främst växtzon 3 men även 2 och 4.
Länkar: Sveriges växtzoner
Text och bild: Camilla Andersson
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k