Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Så skapar vi en äldrevänlig stadsdel

DEBATT ”Är man behövd, så mår man väldigt bra.” Det är ett citat från utredningen Strategi för en äldrevänlig stad – underlag till program som Stockholms stads äldrenämnden fattade beslut om i höstas. Många äldre i utredningen lyfter fram att det finns en ålderism – en åldersdiskriminering i samhället. Senare i vår ska kommunfullmäktige fatta beslut om utredningen.

Stockholm har idag en befolkning på 140 000 personer som är 65 år eller äldre, det är 15 procent av stadens befolkning. I vår stadsdel – Hägersten-Liljeholmen är cirka 12 procent över 65 år.

Världshälsoorganisationen (WHO) har tagit fram en global strategi och handlingsplan för att skapa äldrevänliga städer. Här kommer den äldrevänliga staden in i bilden, där äldre ska involveras. Stadens intention är att skapa en stad för alla, tillgänglig och inkluderande enligt  WHO.

Stockholms stad har haft möten med äldre för att höra hur de upplever sin situation. De nämner bland annat otillgängliga lokaler, brist på allmänna kommunikationsmedel, omgivningens negativa attityder mot äldre, ofrivillig isolering, otillräckliga påverkansmöjligheter med mera. Några efterfrågar mötesplatser där man kan umgås över generationerna.

En studie visar att över 80 procent av de som är över 75 år inte känner sig delaktiga i informationssamhället. Att deras synpunkter och åsikter inte ses som viktiga. Men många äldre vill delta i stadens utveckling men känner att de inte har möjlighet att påverka.

Den äldres ekonomi spelar en stor roll för att kunna ta del av aktiviteter, kunna röra sig  och besöka olika arrangemang och så vidare. Mellan 1991 och 2012 ökade medelinkomsten i Stockholm med 46 procent – innerstaden med 64 procent samtidigt som den ökade med 1 procent i Skärholmen.

Inkomst, bostad och utbildning spelar en stor roll för vår trygghet och vårt välmående. Stockholm och dess stadsdelar måste tillvarata de äldres resurser, och kompetenser. Här kommer volontärarbetet in i bilden. Äldre vill ha en meningsfull uppgift efter pensioneringen. En utmaning, som ”Är man behövd, så mår man väldigt bra.” Den fysiska hälsan stärker den psykiska hälsan. Folkhälsomyndigheten ska under början av 2018 att ta fram ett behovs- och målgruppsanpassat kunskapsstöd om hur välfärdsteknik kan främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa hos äldre.  

Vad anser de äldre? Staden gjorde under 2017 en varumärkesmätning med frågor om bland annat utomhusmiljö:
87 procent är positiva till påståendet att Stockholm är en trivsam stad att leva och bo i.
54 procent är positiva till påståendet att Stockholm är en tillgänglig stad.
81 procent håller med om påståendet att Stockholm är en idealistisk stad att bo i.
71 procent har en negativ inställning till möjligheten att påverka stadens utveckling.

För att ändra attityder till äldre, måste Stockholms stad, stadsdelarna och samhället i stort se till att äldre blir respekterade och lyssnade på, och framförallt att de får ta plats och behövs.

Äldrenämnden har i uppdrag att ta fram en plan för en äldrevänlig stad. Strategin avslutas med: “Ett äldreperspektiv – och i synnerhet de äldres egna perspektiv – saknas ofta i samhället” För ”Är man behövd, så mår man väldigt bra”.  Alla berörda beslutsfattare – lägg detta på minnet.

Bengt Sundell (V), Aspudden

Publicerad 13:20, 3 mars 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Fototävling! Blir det du som fångar Årstas finaste utsikt?

    28 september kl.00:00 - 28 oktober kl.00:00
  2. Älvsjöloppet Night Trail på Gamla Älvsjö IP

    22 oktober kl.18:30 - 23 oktober kl.00:00
  3. Bluesafton på Biocafé Tellus med Women in the House

    23 oktober kl.19:00 - 22:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: