Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Fler önskar färre fyrverkerier till nyår

Publicerad 17:55, 28 december 2019

Denna nyårsafton är den första som firas då raketer med styrpinne är förbjudna. Men fortfarande får andra smällare köpas och användas. Nu höjs röster för minskat användande.

Som Bättre stadsdel rapporterat är sedan 1 juni 2019 raketer med styrpinne inte längre tillåtna att användas utan tillstånd och utbildning. Böter eller fängelse i upp till tre år kan bli följden vid överträdelse.

På flera ställen runt om i Hägersten-Liljeholmen-Älvsjö säljs nu fyrverkerier – utan styrpinne – för fulla muggar. Samtidigt är det flera i området som vädjar till att ta det lugnt med fyrverkerierna i nyår. ‎Leila Ahlberg‎ skriver på Bättre stadsdels Facebooksida:

– Blir det färre fyrverkerier nu när förbud införts? Hur kontrolleras de butiker som säljer raketer? Jag fullkomligt älskar fyrverkerier, men har ett antal år varit riktigt orolig över hur de hanteras av berusade personer som skickar dem kors och tvärs och dessutom lämnar allt skräp kvar, skriver Leila.

Även Aspuddsparken vädjar:
– Vi vill, även i år, be er alla att inte fyra av smällare eller raketer i eller mot Parken. Djuren är hemma och de kan bli mycket skrämda och stressade. Speciellt hästarna blir påverkade av allt ljud vilket gör att vi varje år vidtar åtgärder för att hålla dem så lugna det bara går, skriver parkägaren Emilia ”Millan” Maurin Wiebe på Aspuddsparkens Facebooksida.

Även i andra lokala Facebookgrupper syns uppmaningar om att man inte ska skjuta fyrverkerier på nyårsafton med särskild hänsyn till djuren.

Stockholms stad kommer att fokusera mer på musik än på fyrverkeri vid årets nyårsfirande.

Från Slottskajen ska ett så kallat musikfyrverkeri fyras av. Det består av musik, som spänner från klassiskt till house, pop och rock med enbart svenska artister, och ackompanjeras av ett färgstarkt fyrverkeri. 

– Vi vill värna om människor, djur och miljö men samtidigt få bjuda stockholmarna på ett öppet och festligt nyårsfirande mitt i city och har därför valt att i år skapa ett musikfyrverkeri. Med musiken i fokus och fyrverkeriet som en visuell kuliss mot slottet skapas ett hållbarare firande, kommenterar Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad.

De nya bestämmelserna för fyrverkerier omfattar all användning av raketer med styrpinne, oavsett när dessa är inköpta. Raketer från förra året frå inte heller avfyras utan rätt tillstånd och utbildning. Inte heller smällare eller fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får säljas eller användas.

Polisen uppges utföra kontroller mot personer som misstänks bryta mot detta.

10 råd för ett säkrare fyrverkeri

1. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.

2. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.

3. Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.

4. Rigga pjäsen enligt bruksanvisningen

5. Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

6. Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs

7. Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen

8. Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

9. Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.

10. Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Text: Olger Proko
Bild: Alexander Farnsworth
Källa: msb.se

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: