Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Nya tänkta förskolor i Hägersten gör inte plats för barnen

DEBATT. Förslaget till ny bebyggelse vid Selmedalsvägen innehåller ett större antal bostadsrätter än hyresrätter. Vi är kritiska till detta då fördelningen inte speglar de behov av bostäder som finns i Stockholm samt i vår stadsdel. I en tid då stora grupper efterfrågar hyresrätter så fortsätter staden att bygga flertalet bostadsrätter.


Vi är också kritiska till den mycket höga exploateringen i detta planförslag. För att illustrera detta kan man göra en jämförelse med grannområdet Klubbacken. Klubbbackens punkthus är 4-5 våningar  höga. De ligger på inbördes avstånd av ca 30 m. Det andra intilliggande flerfamiljsområdet som man kan jämföra med är 8-våningshusen vid Selmedalsvägen. De ligger på ett inbördes avstånd av 49 m.


I båda fallen har husen en grön sida med utsikt. De  boende disponerar rymliga gårdar som har direkt kontakt med omgivande natur.

I det nya förslaget ser förhållandena helt annorlunda ut. Husen är höga, står tätt och skuggar varandra. De boendes utrymme på marken är minimalt. Hus med höjd upp till 12 våningar ligger på ett avstånd från varandra som varierar mellan 11 och 16 meter. Där byggnader möts i hörn kan avståndet vara så litet som 5 meter.


I de trånga utrymmena kring husen ska förskolegårdar för två förskolor med sammanlagt 222 barn rymmas. Vid entrégården till Turagos förskola i tre våningar i planområdets västra del, blir den lekbara ytan 600 m2, dvs 4 m2 per barn vilket är det man brukar betrakta som en utsläppsgård. Större delen av den gården kommer att ligga i skugga under hela året.

Den andra delen av gården, där det går att leka, kommer att utsättas för stort slitage med risk för skador på de skyddsvärda träd som finns angivna. Åtta av tio avdelningar får inget solljus på förmiddagarna.


I planområdets östra del föreslås en förskola i de två understa våningarna i ett 6-våningsbostadshus. Förskolans uteytor blir små, uppdelade, angränsar till höga hus och ligger största delen av året i skugga.

Förslaget till förskolor ger sammantaget en utomhusmiljö och inomhusmiljö som är mycket stressande och tråkig för barnen.

Utformningen saknar så gott som alla de kvaliteter som anges i Boverkets skrift ”Gör plats för barnen”. Vi undrar också på vilket sätt man arbetat utifrån barnens bästa i enlighet med Barnkonventionen som från och med nästa år kommer att bli lag i Sverige.

Eva Fagerhem, Mathias Wallden, Malte Sigemalm, Mikaela Wedin, Ababacarr Jammeh, Kiyana Kazemfar (Socialdemokratiska gruppen stadsdelsnämnden Hägersten-Liljeholmen)

Skrivelsen är till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd som tillägg till nämndens remissvar till förslag till detaljplan för Fader Bergström 1

Illustration: Jagnefält Milton

Publicerad 19:28, 6 juni 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Dagens fråga: Glasspriserna stiger, hur påverkar det ditt glassintag?

Rode Lennartsdotter 

– Jag gillar glass, priserna kommer inte att påverka mitt glassintag alls.

Patrik Järvstrand

– Nej, mitt glassintag kommer inte påverkas av priserna. Te och glass är det sätt för mig att koppla av på kvällarna

LÄS ÄVEN: Dagens fråga: Vad tycker du om planerna att bygga ett 24-vånings hus i Axelsberg?

Anette Bodingh

– Jag äter inte glass så ofta men när jag väl tänker köpa mig en glass så kommer priset inte att påverka mig. 

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 10:11, 19 maj 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: