Förr och nu: Så blev Hägerstens sågverk stadsdelen Hägerstenshamnen
hägersten Publicerad 13:54, 1 november 2017FÖRR OCH NU. Olsson & Rosenlund var ett av Hägerstens storföretag för ett sekel sedan. Företaget grundades 1882 av bröderna Johan Olsson, Gustaf Olsson och Axel Rosenlund. Företaget startade vid Jungfrusund på Ekerö men efter en stor brand ville man komma närmare stan och få en djuphamn till sin expanderande verksamhet.
År 1894 köptes Hägerstens gård med 250 hektar mark och skog för 135 000 riksdaler. Först uppfördes en tvåramars ångsåg med hyvleri, senare snickerifabrik, tegelbruk och cirkelsågverk. Vid hamnen tillkom kajer och ett båtvarv för byggande och reparationer av träpråmar. Vartefter byggdes arbetarbostäder, en samlingslokal och en affär och parallellt med träindustrin drev man fortfarande lantgården med djur och odlingar.
Olsson & Rosenlund som var ägare av stora markområden blev också byggherrar bland annat för småhusbyggen i det som fick namnet Axelsberg och delar av Hägerstensåsen och Västertorp. Deras fastighetsansvarige Fritz H Ericsson var initiativtagaren till konsten på Hägerstensåsen och Västertorp.
Under 1930-talet försvann både sågverk, tegelbruk och snickerifabrik på grund av konkurrenssituationen. Brädgården fanns kvar ytterligare ett antal år men 1970 såldes Olsson & Rosenlund till ett investmentbolag. Idag ligger stadsdelen Hägerstenshamnen på det gamla industriområdet och det enda som kanske kan minna om den gamla tiden är ett konstverk i form av en tegelmur.
Text: Birgitta Biesheuvel
Bild: Från Tradera
Källa Hägerstens hembygdsförenings årsbok Industri i Hägersten I av Bo G Hall.
Läs mer:
Mest lästa:
- Klart: Ny matjätte öppnar i Skärholmen
- Mälarhöjdsbor öppnar napolitansk pizzabutik på hemmaplan: Över förväntan
- Skogskrematoriet och flera kapell på Skogskyrkogården stängs
- BILDER: Här är Årets lokala företag 2024 i Hägersten-Älvsjö – jubel och nätverkande vid festlig prisceremoni
- C-topp avgår – misstanke om sexualbrott
Följare 19,5k