Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Hägerstens församling anmäld för dålig arbetsmiljö

Inom Hägerstens församling  råder missförhållanden på arbetsplatsen. Enligt anställda handlar det om mobbning, kränkande särbehandling och trakasserier. Anställda och även ordföranden i kyrkofullmäktige har nu kontaktat Arbetsmiljöverket.

Flera ska ha blivit sjukskrivna och ett antal medarbetare ska ha sagt upp sina tjänster till följd av den dåliga arbetsmiljön.

– Jag har blivit oerhört illa behandlad av min chef i Hägerstens församling. Händelsen är anmäld både till Arbetsmiljöverket och till kyrkorådet och jag har skrivit ihop en 20 sidor lång skrivelse av vad som har hänt, säger den anställde till Bättre stadsdel.

Under sin anställning upplevde hen att kollegor mådde väldigt dåligt till följd av bland annat mobbing. Själv slutade hen efter en grov kränkning av sin chef.

– Jag har inget emot hierarkiska arbetsplatser bara det finns respekt och professionalism från ledningens sida. Men så här illa behandlad, utskälld och kränkt har jag aldrig blivit i hela mitt liv. Efter mötet mådde jag så dåligt att jag tvingades söka mig till företagshälsovården som sjukskrev mig. Men jag vägrar att vara tyst. Jag vill stå upp eftersom det är politiskt viktigt.

Jerry Adbo (S), ordförande i kyrkofullmäktige i Hägersten kontaktade Arbetsmiljöverket i somras angående arbetsmiljön i kyrkan. Han skriver i sitt tips till verket att det är en arbetsledare med arbetsmiljöansvar som under lång tid utsatt personalen för kränkande särbehandling, trakasserier och mobbning.

– Problemen har förvärrats under det senaste året. Skyddsombudet är själv utsatt för denna illa behandling, vilket innebär att denne inte vågar agera fullt ut med stöd av arbetsmiljölagen, skriver han.

Han menar att flera anställda beskriver det som att “tystnadens kultur” råder i församlingen. Detta till följd av rädsla för repressalier från arbetsledaren. Flera ska ha kommit ut gråtande från utvecklingssamtal och annat.

– Situationen är inte hållbar och vi behöver stöd i denna process. Vi har kontakt med Stockholms stift och kommer även söka råd hos Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, men jag, som ordförande i kyrkofullmäktige, vill signalera till er om denna situation och att jag med flera förtroendevalda försöker åtgärda situationen, skriver Jerry Adbo till Arbetsmiljöverket.

Han ska nu har talat med med kyrkoherden och som han skriver “aktualiserat dennes delegerade arbetsmiljöansvar, som församlingens högste tjänsteman.” 

Det är Eva-Britt Löf Hansson som är kyrkoherde i församlingen.

– Ja, klart att jag känner till situationen, men jag kan inte kommentera enskilda fall. Vi har en relativt stor omsättning på personal och i  avslutningssamtal framkommer olika skäl till varför man lämnar sin tjänst i Hägerstens församling. En god arbetsmiljö är viktig och därför arbetar vi kontinuerligt med detta, säger Eva-Britt Löf Hansson.

Hon lyfter fram att kyrkan har en arbetsmiljökommitté som sammanträder två gånger i halvåret.

– Vi sänder även ut enkäter till de anställda. I ett fall som detta finns det flera tolkningar av de olika parterna att ta ställning till, säger hon.

Text: Annette Widén
Bild: Holger.Ellgaard

Publicerad 20:21, 14 september 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: