Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

kvinna pekar

Hon gör stor muralkonst vid Telefonplan

Publicerad 15:35, 5 april 2025

Nu planeras en större muralmålning vid Telefonplan som ska skildra sexuella övergrepp på ett nytt sätt.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Platsen för muralkonsten är Klättercentrets fasad, på baksidan av Konstfack. Projektet är del av Konstfacks examensutställningar och öppnar 14 maj för allmänheten.

Bättre stadsdel träffar muralkonstnären Jonna Bo Lammers från Nederländerna, som är i full fart med planeringen. Hon flyttade hit för två år sedan för att gå masterprogrammet i visuell kommunikation och bor nu i Östbergahöjden.

– Jag känner mig kopplad till platsen och kulturen här och är glad att jag lärt mig svenska, berättar muralkonstnären och ler.

Men att få tillstånd för sin fasadmålning har inte varit helt lätt, fortsätter hon.

– Jag tog mig till alla byggnader här i närheten, tittade på fasaderna och tog reda på vilka som ägde dem. Den här byggnaden jag ska måla på äger Vasakronan, som gav mig grönt ljus. De har alltid velat ha något på väggen här, har de sagt.

LÄS ÄVEN Textilkonstnär utbildad på Konstfack prisas: Därför är hennes konst unik

kvinna
Jonna Bo Lammers framför fasaden som börjar målas i maj

Konstverket ska skildra sexuella övergrepp och hur media porträtterar de som utsatts för sexuellt våld.

– Artiklar om sexuella övergrepp är ofta bildsatta med en kvinna som sträcker fram handen, eller så är det någon som lägger sin hand på kvinnans axel. Nästan som att man väljer förövarens perspektiv, att man ser med hans ögon. Det här mönstret ser jag om och om igen, i Holland och i Sverige, det är verkligen skadligt.

Kvinnans framsträckta handflata i tidningarnas genrebilder kan också tolkas som att hon säger ”nej”, vilket kan vara missvisande, menar Jonna Bo Lammers. Det är inte alltid ett alternativ att själv sätta stopp, menar hon.

– Det kan väcka en skuld hos överlevaren, som kanske börjar tänka att den inte varit med om ett riktigt övergrepp. Med mina målningar vill jag visa mer empati för överlevarna och vända blicken mot den som utövar sexuellt våld. Jag vill också visa vad det får för konsekvenser.

Varför är det här ämnet viktigt för dig?
– Jag är själv en överlevare av sexuellt våld och tycker det är viktigt att bryta stigmat. Det här är något som folk har svårt att prata om, vilket jag förstår, men det är också viktigt att ta bladet från mun. Det gör det lättare för andra att processa vad de varit med om och förstå att det inte är ens eget fel.

Jonna Bo Lammers berättar om muralmålningen som ska skildra sexuella övergrepp på ett nytt sätt. Foto: Aleksa Lundberg

Vad händer då i dig när du ser de här bilderna i tidningarna?
– Det gör mig ledsen. Många tänker nog att de borde ha sagt någonting eller visat tydligare att man inte ville. Men jag förstår samtidigt varför de bildsätter så, man har kommunicerat på det viset länge.

LÄS ÄVEN Förslag: Därför bör stadsdelen göra målningar vid dagvattenbrunnar

Det är flera små och stora motiv som ska täcka den 37 meter breda och 15 meter höga fasadväggen. Bättre stadsdels reporter får se ritningen över målningen, som bland annat består av en liten skuggad gestalt i ett fönster, omgiven av stora röda blommor.

– Det som är bra med muralmålningar är att du ger åskådarna många chanser att ta in konstverket. Du kanske går förbi och lägger märke till färgerna, nästa gång står du och väntar på någon och ser något annat. Målningen kommer till dig långsamt.

Hur lång tid tar det att måla?
– Jag ska försöka göra det på elva dagar. Det är så dyrt med liftarna och allt.

Sammantaget beräknas muralverket kosta runt 30 000 kronor att färdigställa. Konstnären finansierar projektet genom en crowdfunding-sida och genom att söka stipendier och färgsponsorer. De kostnader som eventuellt inte blir täckta tar hon ur egen ficka.

Hur ser planerna ut efter utställningen?
– Jag blir kvar i Sverige i kanske tre eller fyra år till. Mitt mål är att fortsätta jobba här för resten av min karriär, men också i Nederländerna. Som muralmålare blir du inbjuden till olika platser, så du är redan lite överallt, berättar Jonna Bo Lammers innan det är dags att kila vidare in på Konstfack igen.

Konstfacks examensutställningar öppnar för allmänheten 14 maj. Den som är nyfiken på Jonna Bo Lammers övriga målningar kan då se bilder på dessa på Konstfack.

Text och bild: Aleksa Lundberg

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: