Textilkonstnär utbildad på Konstfack prisas: Därför är hennes konst unik
gröndal Publicerad 16:42, 6 november 2024UPPDATERAD. Textilkonstnären Lisa Englund tillbringar timmar ute i skog och mark för att samla svamp och växter som hon använder för att färga sitt garn. Av det skapar hon en alldeles egen mystik och lekfull värld i form av stora bildvävar. Nu har hennes konst belönats med Beckers konstnärsstipendium.
Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här
– Lisa är så välförtjänt av detta! Hela kollegiet på institutionen för konsthantverk känner stolthet och glädje. Jag hoppas att många kommer för att se hennes utställning på Färgfabriken. Hennes konst är fantastisk. Flera verk är så maffiga att det inte går att värja sig, säger Maja Gunn, professor på Konstfack och Lisa Englunds handledare under masterstudierna.
Lisa Englund, med konstnärsnamnet Lien, är född 1993 och kommer från Västerås, men bor och verkar i södra Stockholm.
– Jag tog min masterexamen vid Konstfack Craft så jag har pluggat vid Telefonplan, och bott i både Hägersten och Årsta tidigare. Nu har jag min ateljé i Farsta.
Motiven i Lisa Englunds konst står i direkt relation till de växter och färger som hon använder i processen. De handlar ofta om förhållandet mellan kultur och natur, heligt och profant och människa och djur.
– Paradoxalt nog är det faktiskt lättare att bo i en storstad när man arbetar så naturnära som jag gör. Här finns mer orörd natur än man tror. Ute på landet gör skogsbruket i dag att det inte alls råder samma artrikedom.
Mårten Castenfors från stipendiejuryn skriver i motiveringen till priset att Lisa Englund tilldelas Beckers konstnärsstipendium “för sitt vackra textila färggehör och sin egensinnighet och envishet i bildberättandet. Kort sagt: Lisa Englund äras för sin unika konst i att måla med garn.”
Själv säger Lisa Englund att hon skapar utifrån sin intuition. Inte en uttänkt idé eller politisk agenda. Men hon ser att det finns motiv i hennes verk som speglar samtidsdebatten.
– I en tid som känns apokalyptisk söker många tröst och mening i naturen. Ett tema som syns i mina verk också, där jag bygger en värld där naturen är helig. Ett slags tempel.
Beckers stipendium är ett av de största och mest prestigefulla i Sverige. Professor Maja Gunn säger att det är betydelsefullt för hela konsthantverksfältet att juryn nu har valt att ge det till en textilkonstnär.
– Det är viktigt för rekryteringen till våra utbildningar och för hur det textila fältet utvecklas men också för konstens plats i samhället. Det behövs fler ateljéer med rimlig hyra, fler konstnärliga gestaltningsuppdrag och stipendier. Och en politik som värnar om konsten och konstnärerna.
Lisa Englund instämmer. Det är roligt med uppmärksamheten men stipendiet underlättar arbetet också.
– Att arbeta på naturens villkor är tidskrävande. Du blir både väder– och säsongsberoende. Just nu håller jag på med att bleka lin i solen. Det tar sin tid.
Beckers konstnärsstipendium
Instiftat 1987 av Ulf och Viviann Lindén i syfte att stödja och uppmärksamma banbrytande kreativa röster i Sverige. Det delas ut för 38:e året i rad och omfattar 200 000 kronor, samt en utställning på Färgfabriken på Lövholmen i Stockholm och KKAM i Höganäs. Det blir Lisa Englunds första stora separatutställning.
Foto: Johan Österholm (övre bilden) och Barthélemy Garcia (träskmarschen)
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla: redaktionen@battrestadsdel.se
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- Klart: Ny matjätte öppnar i Skärholmen
- Mälarhöjdsbor öppnar napolitansk pizzabutik på hemmaplan: Över förväntan
- BILDER: Här är Årets lokala företag 2024 i Hägersten-Älvsjö – jubel och nätverkande vid festlig prisceremoni
- Skogskrematoriet och flera kapell på Skogskyrkogården stängs
- Förslag: Älvsjö och Fruängen kan få fler t-banelinjer och spårväg
Följare 19,5k