Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Grannar vann striden mot Stockholms stad – p-förbudet på gatan upphävs

Det kan löna sig att vara envis och att protestera. Det har iallafall grannarna på Fogsvansvägen i Hökmossen fått erfara.

Åtta hushåll gick samman och överklagade införandet av ett parkeringsförbud – först hos länsstyrelsen och sedan hos transportstyrelsen där de till slut fick rätt.

Det var i april förra året som Stockholms stad beslutade om totalt parkeringsförbud Fogsvansvägen. Anledningen som trafikkontoret hänvisade till var att gatan är för smal för parkeras på. Men Teresia Lundahl och hennes grannar menade att beslutet medförde ökad trafikfara eftersom de var tvungna att börja använda sina utfartsrätter på den vältrafikerade Mellanbergsvägen igen.

– Vi var åtta hushåll som inte kunde parkera i anslutning till våra hus och de medförde stora komplikationer i vår vardag då vi bland annat var tvungna att parkera upp till 10 minuter från våra hem. Vi tvingades åka runt och leta parkeringsplatser vilket ökade trafiken i området, säger Teresia.

Först överklagade grannarna hos länsstyrelsen men då den gick på kommunen linje gick de vidare till Transportstyrelsen som gick på grannarnas linje och upphävde beslutet.

Transportstyrelsen anger som skäl att ärendet hittills varit för dåligt utrett ”då det enbart bestått av en ansökan från en privatperson och ett yttrande från Polismyndigheten.”

Därmed är det nu alltså åter tillåtet att parkera framför radhusen på Fogsvansvägen, en återvändsgata, istället för den enligt grannarna betydligt trafikfarligare Träsnidarvägen, som de under tiden tvingats att använda.

– Hela processen att överklaga i två instanser har tagit ett halvår och att vi lyckades beror på att vi har världens bästa grannar, säger Teresia.

– Vi tycker att trafiken ger liv och tillfällen till samtal i vardagen vilket gör att man känner trygghet i kvarteret. Det har ju fungerat att parkera så här sedan 40-talet och gör så fortfarande.

När det blev klart att grannarna vunnit striden gjorde de en film: Gatans serenad.

Så här beskrivs filmen:

– Det är en konstnärlig tolkning baserad på när Fogsvansvägen fick parkeringsförbud utan dialog med medborgarna. Grannarna gick då tillsammans, överklagade och vann striden över kommunen. Transportstyrelsen såg till att beslutet ej får överklagas! Undertecknat: Svenska gerillafruar

Text: Annette Widén


Teresia med sin yngsta dotter

Publicerad 16:51, 27 januari 2019
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Det är i slutet av september och det är sommartemperaturer.
Hur utnyttjar du det fina sensommarvädret som är nu?

Martina, bosatt vid Liljeholmskajen:
– Jag ska vara ute och gå. Jag har en dotter och vi ska besöka några parker. Och hänga vid båtklubben!
Cecilia, bosatt på Södermalm:
– Idag ska jag ta en promenad med min kompis, som precis har fått en bebis. Och så ska jag ut i skogen och
plocka svamp också!
Kurt, bosatt vid Trekanten:
– Jag sitter här. Min kvinna är där borta någonstans. Vi promenerar alltså.
Helene, bosatt i Årsta:
– Vad ska jag säga, jag gör egentligen ingenting särskilt annat än vad jag brukar. Men jag är kanske ute lite mer och går och så.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 13:57, 22 september 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: