Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Insändare: Nu har det gått för långt med byggandet

INSÄNDARE. År 2004 då våra barn flyttat ut och vi satt ensamma kvar i radhuset i Alby, började vi se oss om efter ett annat boende närmare stan. Vi ville dock ha kvar närheten till den fria naturen med vårblommor, träd, buskar och djurlivet inpå husknuten.

När vi fick höra talas om JM:s projekt Liljeholmen Årstaberg tyckte vi att vi funnit vårt perfekta drömboende där vi skulle kunna bo och åldras med livskvalitet.

JM skrev i sitt prospekt för området: – Ett nytt modernt boende nära pulserande cityliv och orörd natur. – Ett drömläge! – Attraktiva Årstaberg med utsikt mot stad och vatten. – Högt beläget på en skogsbevuxen platå. – Närheten till den omgivande naturmarken kommer att vårdas och tillvaratas på bästa möjliga sätt. – utblickar åt Årstaviken och Södermalm å ena sidan och Stockholms södra förorter åt andra hållet. – Milsvid utsikt åt alla håll. – balkonger eller uteplatser så att du kan njuta både av morgon- och kvällssol.

Vi tilldelades också en kartskiss över området Beräknad utsikt från Årstaberg 1 med vinklar och pilar in över stan och hur vi skulle kunna se både Högalidskyrkan och Stadshuset från våra lägenheter. På den kartan var omgivningarna runt Hildeberg fortfarande skogsbevuxna gröna områden och bebyggelsen efter Sjöviksbacken och Sturehill var inte inritad eller planerad och än mindre området Packrummet.

Maj 2005 flyttade vi in i vår fina lägenhet med två balkonger med underbar utsikt i alla vädersträck. Vi kunde gå ut och plocka vårblommor tvärs över vägen och fruktträden från de gamla gårdarna från förra seklet fanns fortfarande kvar runt resterna av gårdarna Hildeberg och Sturehill. Något år senare stod hela projektet Årstaberg 1 – Hildebergsvägen – färdigt och JM packade mycket snabbt ihop på den plats där de haft sin etablering.

Dock fick vi bedriva påtryckningar under ytterligare ett par år innan de kom och återställde marken från kablar, metallskrot och annan farlig bråte. 

I augusti 2008 skrev JM följande till oss på Hildebergsvägen: “Stockholms stad har gett ett tillfälligt bygglov för gästparkering på den plats där JM:s etablering en gång stod. JM inväntar fortfarande själva bygglovet. Vi vill naturligtvis att ni ska känna er nöjda med ert boende och gör vad vi kan för att gästparkeringen ska effektueras så snart som möjligt.”

Nu vill JM bebygga gästparkeringen med ett ytterligare boningshus. Alltför att tjäna mera pengar. Alltsedan vi flyttade in 2005 har vi bott på en byggarbetsplats med byggdamm, sprängningar och buller och vi ser inget slut. JM har ständigt projekterat mer och mer bebyggelse inom området Liljeholmskajen Årstaberg och den fina utsikten som en gång utlovades har försvunnit bit för bit och är snart totalt obefintlig. De klämmer in hus på varje liten plätt där det är möjligt att bygga, utan en tanke på att vi faktiskt behöver både luft och ljus för att kunna överleva.

När man bygger hus inklämt mot en bergvägg med rastgård för förskolebarnen uppe på betongtaket eller då man i elfte timmen kommer på att man kanske skövlat den fria naturen alldeles för hårt och därför tvingas anlägga konstlade grönområdesstråk (Årstabergsparken) och plantera nya träd över bergkammen på Årstaberg för att de gamla tagit slut, då anser jag att man gått för långt med byggandet. 

Text: Anders Subenko
Bild: Johannes Jansson

JM svarar på kritiken genom Sepideh Imani, komunikationschef på JM:

”Stockholm är en växande stad med ett stort behov av bostäder. Vi försöker därför att bygga och utveckla bostäder där vi, tillsammans med kommunen, tycker att det är lämpliga platser för bostäder. En stad som Stockholm är i ständig förändring. Avsändaren till insändaren är välkomna att kontakta oss på JM om de vill ha en dialog med oss.

Publicerad 08:24, 19 september 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Bättre Stadsdel frågar Hägerstensbor:
Vad ska du göra i sommar?

man

Lewis, Västertorp
Jag vill skaffa mig ett nytt jobb, så snart som möjligt. Har varit arbetslös i ett halvår och jag vill gärna jobba igen, det är det jag hoppas på. 

kvinna

Ulla, Västertorp
Jag brukar vara hemma under sommaren och åker söderut under hösten.  

LÄS ÄVEN: Dagens fråga : Vad har du för förväntningar på 2023?

man

Aleksander, Telefonplan
I sommaren ska jag umgås med mina barn, min familj, vara i solen och träna. Man hinner inte med mer än så när man småbarn. 

Eva, Aspudden 
Jag ska till min trädgård och odla och plantera saker, jag ska också försöka att bada så mycket som möjligt. 

man

Hans, Telefonplan
Jag är pensionär och jag brukar ändå bara ta promenader runt området.

Text och bild: Romeo Adam

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:11, 24 februari 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: