Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Toppresultat för ny kemikaliesmart förskola i Liljeholmen

Kemikaliesmarta åtgärder på förskolor lönar sig. Det visar en ny forskningsstudie som genomförts på  den nybyggda förskolan Hovet vid Liljeholmen.

Genom att välja kemikaliesmarta byggmaterial och försöka begränsa antalet skadliga ämnen kan kemikalierna inomhusmiljön bli färre, skriver forskningsinstitutet IVL Svenska Miljöinstitutet i ett pressmeddelande.

I pilotstudien ”Kemikaliesmarta åtgärder i förskola” har IVL  samarbetat med fastighetsägaren Skolfastigheter i Stockholm (SISAB), miljöförvaltningen i Stockholms stad och Stockholms universitet.

Förskolan Hovet har 140 elever och invigdes i maj 2016. IVL har gjort provtagningar av skadliga ämnen som kan spridas från bland annat golvmattor.

– Vi har kartlagt olika ämnen som finns i luft, i damm och i material från framförallt golv och mattor, säger Sarka Langer, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Personalen på förskolan Hovet har också sett över verksamheten enligt ”Vägledning för en kemikaliesmart förskola”, utarbetad av miljöförvaltningen i Stockholm. Vägledningen visar hur personalen kan arbeta för att till exempel rensa bort vissa plastleksaker för minska andelen skadliga ämnen.

Dessutom har fastighetsägaren arbetat med att minska mängden skadliga kemikalier genom sina egna miljöstyrningsrutiner.

Studien visar att det sammanlagda arbetet gett resultat. Forskarnas mätningar på förskolan visar att de tillståndspliktiga ftalaterna förekommer i ytterst låga halter. Ftalater är en grupp ämnen som används som mjukgörare och som ofta finns i plast- och gummiprodukter.

Mätresultaten från studien har jämförts med andra nationella och internationella studier i förskolemiljö. Halterna av föroreningar i proverna från den undersökta förskolan var i samma storleksordning, lägre, eller till och med mycket lägre, än motsvarande halter från tidigare studier av förskolor och skolor.

Bild: Sisab

Publicerad 01:01, 5 januari 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: