Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

bild & tanke förskola

Färgstark förskola får tummen upp av stadsbyggnadskontoret

Publicerad 19:42, 24 augusti 2015

I våras målades nya förskolan Bild & Tanke på Hägerstensvägen om, vilket kritiserades av en granne som hävdade att en ommålning av skolans fasad krävde bygglov. Nu har stadsbyggnadskontoret gett besked i frågan.

I våras målades fasaden på huset  om från en ljusgul puts till en mörkare gul nyans. Entredörr, taksprång, fönsterkarmar, och fönsterspröjs som tidigare var vita blev röda. 

Den artikel som Bättre stadsdel publicerade före sommaren om ommålningen visade att stödet var stort för den nya starkare gula färgen.

I stadsbyggnadskontorets utlåtande står att det krävs bygglov för att byta färg på en byggnad, men bara om ommålningen ”väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär”. Eftersom huset är målat i en färg som flera andra hus i området också har behövdes inget bygglov.

Text: Adam Ekstrand
Bild: Mats Falck

Läs mer:
”Barnen ska bli glada när de kommer hit”

Ur stadsbyggnadskontorets utlåtande:
Stadsbyggnadskontoret kan konstatera genom att titta på bilder på fastigheter både på samma gata som Ungbrodern 21 samt på andra fastigheteter i området att fastigheterna innehar olika kulörer samt
utformning.

Det råder alltså ingen enhetlig färgsättning i området som innebär att fastigheten på Ungbrodern 21 skulle sticka ut på ett anmärkningsvärt sätt.

Stadsbyggnadskontoret kan konstatera genom att titta på bilder på den aktuella fastigheten från innan ommålningen och efter ommålningen, att den förändring som har skett är att fasaden har målats om från en ljusgul puts till en mörkare gul nyans. Taksprång, fönsterkarmar, och fönsterspröjs har målats om från en vit färg till en mörkare röd färg. En entrédörr har även målats om till samma
röda färg.

Fastigheten har en gul kulturhistorisk klassificering vilket är den tredje nivån som används vid klassificering. En gul klassificering innebär att bebyggelsen har positiv betydelse för stadsbilden
och/eller har ett visst kulturhistoriskt värde.

Stadsbyggnadskontoret bedömer med anledning av ovan nämnda att den förändring i färgsättning som har skett på den aktuella fastigheten inte kan ses som en sådan åtgärd som väsentligt ändrar byggnaden eller områdets karaktär. Effekten på själva byggnaden kan inte heller anses ha väsentligen förändrats på ett sådant sätt som gör att ommålningen blir bygglovspliktig. Då ommålningen inte kräver bygglov saknas skäl för ett ingripande enligt 11 kap. 5 § PBL. Anmälan lämnas därför utan åtgärd.

Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: