Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

bisittaregatan gammal bild

Prisrekord i Mälarhöjden

Tiden går fort ibland, men den kan också stå mer eller mindre stilla. I vilket fall kan minnen vara eftertraktade och betinga ett högt pris.

Mellan bilderna har det gått snart 90 år. Här har vi Bisittargatan i Mälarhöjden, kvarteret Gelbgjutaren, en maskrosrik sommardag i mitten av 30-talet, och en småkall vintereftermiddag 2016.

Inte mycket har hänt, förutom att naturen haft sin gång. Att tuja är snabbväxande syns tydligt. Det gäller att se upp – en tuja kan ta över en hel trädgård.

bisittREGATAN 2016

Bisittare är ett annat ord för nämndeman eller enligt Svenska Akademiens ordbok ”ledamot som jämte ordföranden har säte i en kollegialt sammansatt styrelse”.

Att Bisittargatan ligger i Mälarhöjdens hantverkskvarter märks tydligare på kvartersnamnet: Gelbgjutare, alltså en hantverkare som gjuter föremål i gul metall, som mässing, och namnet kommer förstås från tyskan.

Det gamla vykortet togs på 30-talet av fotografen Carl Sunnegårdh, som ska ha haft ett förlag i trakterna kring Midsommarkransen och Mälarhöjden. Pressbyrån ska ha köpt Sunnegårdhs arkiv, och då och då dyker bilder upp till försäljning på Tradera.

Just det här vykortet såldes nyligen för den sensationella summan av 1 136 kronor. Det är mycket, mycket mer än vad vykort av den här typen vanligen går för. Enligt Anni Petré Tjerngren, som driver Antikboden i Västertorp, är Pressbyråns vykort eftertraktade.

Men att vykortet från Bisittargatan sålts för en så hög summa, det tror hon kan ha att göra med att någon känner lite extra för bilden, och är beredd att betala för att ha minnena på lite närmare håll.

Bättre Stadsdel gillar att publicera och visa upp nya bilder – men också gamla. Kan du historien om Bisittargatan? Har du kanske bott där? Eller har du någon annan bild i ett album som du vill dela med dig av?

Hör av dig till redaktionen!
redaktionen@battrestadsdel.se

Text och (nutida) bild: Maja Aase

Publicerad 21:51, 31 januari 2016
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: