Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

bisittaregatan gammal bild

Prisrekord i Mälarhöjden

Publicerad 21:51, 31 januari 2016

Tiden går fort ibland, men den kan också stå mer eller mindre stilla. I vilket fall kan minnen vara eftertraktade och betinga ett högt pris.

Mellan bilderna har det gått snart 90 år. Här har vi Bisittargatan i Mälarhöjden, kvarteret Gelbgjutaren, en maskrosrik sommardag i mitten av 30-talet, och en småkall vintereftermiddag 2016.

Inte mycket har hänt, förutom att naturen haft sin gång. Att tuja är snabbväxande syns tydligt. Det gäller att se upp – en tuja kan ta över en hel trädgård.

bisittREGATAN 2016

Bisittare är ett annat ord för nämndeman eller enligt Svenska Akademiens ordbok ”ledamot som jämte ordföranden har säte i en kollegialt sammansatt styrelse”.

Att Bisittargatan ligger i Mälarhöjdens hantverkskvarter märks tydligare på kvartersnamnet: Gelbgjutare, alltså en hantverkare som gjuter föremål i gul metall, som mässing, och namnet kommer förstås från tyskan.

Det gamla vykortet togs på 30-talet av fotografen Carl Sunnegårdh, som ska ha haft ett förlag i trakterna kring Midsommarkransen och Mälarhöjden. Pressbyrån ska ha köpt Sunnegårdhs arkiv, och då och då dyker bilder upp till försäljning på Tradera.

Just det här vykortet såldes nyligen för den sensationella summan av 1 136 kronor. Det är mycket, mycket mer än vad vykort av den här typen vanligen går för. Enligt Anni Petré Tjerngren, som driver Antikboden i Västertorp, är Pressbyråns vykort eftertraktade.

Men att vykortet från Bisittargatan sålts för en så hög summa, det tror hon kan ha att göra med att någon känner lite extra för bilden, och är beredd att betala för att ha minnena på lite närmare håll.

Bättre Stadsdel gillar att publicera och visa upp nya bilder – men också gamla. Kan du historien om Bisittargatan? Har du kanske bott där? Eller har du någon annan bild i ett album som du vill dela med dig av?

Hör av dig till redaktionen!
redaktionen@battrestadsdel.se

Text och (nutida) bild: Maja Aase

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: