Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Mr Mälarhöjden på plats när spårvagnen kom

Publicerad 13:37, 14 september 2016

FÖRR OCH NU. Detta vykort: MÄLARHÖJDEN. Spårvagn och folk vid spårvagnshållplatsen ca 1915 (Stockholm) säljs på Tradera och är speciellt på flera sätt.

Dels är den den dyraste vykort redaktionen har sett från stadsdelen med en ledande bud på 400 kr. Budgivningen slutar 18 sep 22:27. 

Men bilden är också svårplacerad i dagens Mälarhöjden.

Är detta samma plats?

coop-ma%cc%88larho%cc%88jden-2016-1-of-1

Den gamla bilden visar spårvagnen, ett stationshus på hållplatsen Mälarhöjden, en grop och minst 60 personer med barn. Exakt vad bilden föreställer och varför alla har samlats just den dagen på den platsen är svårt att veta.

Det enda som kan vara likt på de två bilderna är skorstenen till vänster som tillhör ett hus bakom Coop på Hägerstensvägen 332.

Enligt denna karta från 1915 var hållplatsen och slutstationen för spårvagnen i Mälarhöjden nästan precis där dagens Coop ligger, vid korsningen Hägerstensvägen/Slättgårdsvägen.

ma%cc%88larho%cc%88jden_1912

Bättre stadsdel konsulterade ordförande i Hägerstens Hembygdsförening, Birgitta Biesheuvel, som också är en trogen Bättre stadsdels läsare:

– Hållplatsen har legat på två ställen. Dels precis framför nuvarande Coop dels där slingan vände det vill säga mot dåvarande Sätrabacken (Mälarhöjdsvägen). Men huset måste ha legat framför nuvarande Coop för jag kommer ihåg det precis som när jag var barn och då låg det där, säger hon och fortsätter:

– Lite extra intressant med den här bilden är barnet nummer fyra från höger. Det är Gösta Ekholm som fyraåring med mammas hatt. Han hade smitit ut för att få vara med. De bodde i Sätrabacken i det som kallades Vita villan.

Ursäkta men vem var Gösta Ekholm?
– Gösta Ekholm var ”Mister Mälarhöjden” mer eller mindre. Han blev över hundra år och hade ett enormt minne som vi alla har haft fantastisk nytta av. När man visade honom ett fotografi kunde han berätta allt om det och han älskade när vi hade med bilder där han eller hans familj fanns med. Han bodde på Ugglemossvägen och flyttade på gamla dar in i en lägenhet i Axelsbergs servicehus. På bilden nedan är han en bit över 90.

gösta ekholm

Om du har mer info om den gamla bilden, kontakta gärna redaktionen!

Text och nytagen bild: Alex Farnsworth

Läsare Stinta Ekholm kommenterar:

[Gösta Ekholm var min morfar och han berättar ofta om den här händelsen.

Anledningen till att så många var samlade var för att det var invigning av stationen. 
Det var en stor händelse för en fyraåring, så han stal sin mammas hatt (som Birgitta beskrev) och smet ner till ståhejet!
Året var 1913.
Han fick sig en avhyvling av sin mamma när han väl kom hem igen…
Att ni inte kan hitta vinkeln som bilden är tagen ur beror på att i backen upp från stationsbyggnaden stod en massa hus, så även det min morfar föddes i, Hvita Villan, som revs när de anlade vägen som går där nu.

Med vänlig hälsning,

Stinta Ekholm – barnbarn till Gösta och Alice Ekholm]

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: