Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Musikfestival med mycket hjärta: “Vi festar för en god sak”

En rad heta artister är klara för musikfestivalen Släpp Fångarna Loss i Kransen på lördag.

På årets festival uppträder Mattias Björkas (Vasas flora och fauna + Cats on Fire), Steve Buscemi´s Dreamy Eyes, Matilda Wiezell och Elias Åkesson (Elias One Man Band och Elias & The Wizzkids).

– Under åren har vi samlat in över 150 000 kronor, värvat över 130 nya medlemmar, samlat in underskrifter till kampanjer och spridit kunskap om Amnestys namn och arbete, säger Ted Eriksson som varit med sedan starten.

Allt började med Amnestygruppen 101, ett kompisgäng som gick från att skriva skönlitterärt till att skriva brev till politiska fångar runt om i världen. Efter några år kom idén om att starta en festival för Amnesty.

På festivalerna som följde har band som First Aid Kit, Love Antell, Amanda Bergman, Loney Dear, Marit Bergman, Iiris Viljanen, (Ingenting) och Sarah Riedel spelat.

På lördag är det dags för festival nummer 11.

– Återigen ställer sig några riktigt fina artister på scenen till förmån för arbetet för mänskliga rättigheter, säger Ted Eriksson.

På årets festival kommer Mattias Björkas för en sällsynt solospelning. Innan Vasas flora och fauna, som i höst har släppt sitt andra album, ledde Mattias Björkas bandet Cats on Fire. Då var Vasa hemmastaden, även om skivorna gavs ut på brittiskt skivbolag.

”Steve Buscemi´s Dreamy Eyes” har också meddelat att de är redo för festivalen. De beskrivs av amerikanska Billboard som ett litet mer uppsluppet The XX.  Dessutom med årets bandnamn.

Matilda Wiezell är medlem i hajpade indiepop/psych-bandet Melby men gör också musik under eget namn, då singer songwriter-pop som doftar både av jazz och 60-tal.

Elias Åkesson har gjort sig ett namn genom både Elias One Man Band och i Elias & The Wizzkids. Det här är en artist som blandar vackra melodier med ett glädjefullt uttryck. Många har också hört honom sjunga genom låten Ba Ba Ba (etta på Trackslistan) där han gästade Miss Li.

Vem som blir årets talare och inspiratör är ännu inte helt klart.

Förra årets talare Kusha Bahrami  tvingades att fly från sitt hemland Iran och sedan dess han oavbrutet jobbat för mänskliga rättigheter, bland annat i Amnesty.

Kusha hade besökt festivalen tre år tidigare.

– Då fann han kärlek, nya vänner, och så småningom också permanent uppehållstillstånd genom den festivalkvällen. Nu tre år senare var scenen Kushas och efter ett ögonblick tystnade publiken och uppslukades av Kushas berättelse om sin flykt och sitt engagemang för mänskliga rättigheter, säger Ted Eriksson och fortsätter:

– De där ögonblicken av allvar mitt i festivalglädjen är bland de finaste ögonblicken för oss som arrangerar festivalen. Och kanske är det detta som bäst beskriver vårt engagemang – förståelse för att allvar och glädje inte är motsatser utan en förutsättning för varandra.

– Det handlar som vi brukar säga att festa för en god sak.

Släpp Fångarna Loss 2017, arrangeras 21 oktober klockan 17-01 med start på Tellus Biocafé i Midsommarkransen och med efterfest på MelodyBox i Hökmossen.

Bild: David Appelgren
Text: Olger Proko

Publicerad 16:27, 16 oktober 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

View Results

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: