Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Författare Jarl sitter på en trappa

Sjuksköterskan Marcus Jarl aktuell med ny relationsroman

Publicerad 11:42, 21 april 2021

35-årige Marcus Jarl från Midsommarkransen har nu kommit ut med sin andra roman, Dina färger var blå. Hans debutroman Tusen bitar blev nominerad till årets bok på tidningen QX Gaygala 2019.

– Mina romaner liknar varandra på många sätt. De är båda relationsromaner om kärlek och sorg, fokuserar på en svår etisk frågeställning och utspelar sig delvis på sjukhus. Men samtidigt är de så otroligt olika. Den största skillnaden är nog själva känslan i boken. Sedan kretsar min nya mycket mer kring relationerna och går djupare in i karaktärerna, säger Marcus Jarl.

LÄS ÄVEN: Bokrelease: Kransenbon Oscar Freyre ger ut biografi

Vid sidan av författandet har Marcus Jarl magisterexamen i omvårdnad och jobbar som specialistsjuksköterska på neonatalavdelningen på Södersjukhuset där nyfödda vårdas. Den erfarenheten har förstås påverkat hans skrivande, huvudkaraktären i den nya boken Dina färger var blå är också sjuksköterska på neonatalavdelningen.

– Jag är lyckligt lottad som får både jobba på sjukhuset och skriva. Jag jobbar bara natt vilket gör att jag är ledig mycket och kan lägga tid på skrivandet. Jag älskar mitt jobb på neonatalen. Det är så otroligt, givande och gör mig ödmjuk inför livet. Sedan träffar jag så mycket människor, vissa som är mitt i sitt livs största kris. Att vara omringad av starka känslor påverkar såklart en relationsromansförfattare.

LÄS ÄVEN: Mälarhöjdsförfattare som gillar relationer

När började du skriva och varför?
– Redan som liten skrev jag berättelser. Min mamma har sagt att jag var en skrivande själ. Jag tror att jag hade så mycket fantasi att jag bara var tvungen att få utlopp för det på något sätt. Vissa ritade eller sjöng. Jag skrev.

Vilka är dina bästa råd till någon som har författardrömmar?
– Avsätt tid till ditt skivande! Sitt inte och vänta på att inspirationen ska komma för då får man aldrig något gjort. Mejla manuset till en lektör innan du skickar in det till förlag. Det är värt att betala någon som kritiskt läser igenom det när du tror att du är klar. Jag brukar säga att man ska se sitt författarskap som ett jobb, så ta det på lika stort allvar. Det är du och din dröm värd.

✅  Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här👍 

Marcus är från Vadstena i Östergötland och nu har han och hans sambo bott i Midsommarkransen exakt ett år, och de trivs bra i området.
– Jag älskar Midsommarkransen! Jag tycker att området har utvecklats bra, till exempel ombyggnationen vid Skvallertorget där vi bor. Det blev så fint! Nu längtar jag bara tills allt öppnas upp igen då vi kan njuta av Kransens mysiga atmosfär och grannskap.

Läs mer om boken Dina färger var blå.

Ksenia Emelianova

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: