Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Lokala fågelskådare förbereder sig för årets invasion

När de första flyttfåglarna anländer till Mälaren i april är det ett säkert vårtecken. Fågelskådaren och Telefonplansbon Vasilios Tenezakis berättar var man kan se storskrak, häger, strandskata och vigg.

Fågelskådning utövas visserligen året runt, men högsäsongen infaller när flyttfåglarna migrerar under våren och i början av hösten. I Stockholmstrakten är april och maj den bästa tiden för artjakt. Före lövsprickningen har man också störst chanser att få syn på de mindre arterna.

Vasilios Tenezakis började med fågelskådning för fem år sedan då han gick i pension. Han gick med i Södertörns fågelklubb på inrådan av sina arbetskollegor som redan var inbitna. Men naturintresserad har han alltid varit – det har blivit både svamp- och bärplockning och en del sportfiske genom åren. Men nuförtiden har han tappat lusten att fiska.
– Det är ju synd om fisken som sprattlar där på kroken, säger Vasilios. Det räcker med att vara observatör och gå på artjakt. Man har kikaren med sig för att föra loggbok över arterna och kanske fotografera, och sen går man hem – en insikt han fått till följd av det nya intresset för naturens högst levande invånare.

Det enda som behövs för att börja med fågelskådning är intresse och en kikare. Till att börja med behövs ingen tubkikare utan det räcker med en som förstorar 10 x 2 och med ett stort ljusinsläpp. ”Fågelguiden”, ornitologernas bibel, är ju också bra att ha för artbestämningen. På webben finns Artportalen där man kan hålla sig uppdaterad om var i landet och närområdet som de senaste observationerna gjorts och registrera sina egna. De flesta småfåglarna brukar man få se vid matställen i trädgårdar. Själv har han sett så många som 14 olika arter i år bara genom att sitta vid köksfönstret. Steglits, grönfink, stenknäck och sidensvans är några av dessa.
– Jag är en nybörjare som bara observerat 200 olika arter och det krävs 300 stycken för att man kan kallas seriös i fågelskådarkretsar, berättar han.

Vasilios som bor vid Telefonplan menar att man kan fågelskåda både längs Mälarens stränder och vid Trekanten.
– Där kan man bland annat kan få se storskrak, häger, strandskata och vigg, berättar han. Där det finns mat och där det är öppet vatten brukar fåglarna finnas.

Kända fågellokaler i Stockholmstrakten är Sandemar vid Dalarö där det finns mycket vadarfåglar och änder. Även Tyrestaskogen, Fysingen, Torö och Landsort är bra platser. Den närmsta och bästa fågellokalen där man kan få se flest arter är dock Ågesta. Hit åker Vasilios tidigt på morgonen, var och varannan dag.
– Här finns mycket vadarfåglar. I vintras hade jag turen att få se den mycket skygga vattenrallen. Det är dessutom alltid någon man känner igen från fågelklubben som står på span i vassen.

I klubben gör man organiserade exkursioner i Ågesta klockan sex varje onsdag under april och maj och även en period under höstsäsongen. Man samlas i grupp om femton personer varav tio är erfarna fågelskådare. Man hjälper även till med naturskyddet i reservatet genom att slå vassen på de små öarna så skrattmåsarna kan bygga bo. Då bygger även andra arter bo där eftersom en skränig skrattmås-koloni är ett utmärkt skydd för anfallande rovfåglar.

Att vara fågelskådare är ett sätt att komma mycket nära naturen och att leva med i de fyra årstidernas växlingar, något som är på både gott och ont. Vasilios ser hur klimatförändringen påverkar bestånden av fågelarter. I Ågesta fanns massor av vadarfåglar för tre år sedan, men i år var det betydligt färre på grund av torkan i kärrmarkerna. Det som aldrig upphör att fascinera en ornitolog som Vasilios är de olika fågelarternas enormt varierade beteende och anpassning till den specifika miljön arten lever i.
– Lammgamen har specialiserat sig på att från hög höjd släppa ner och knäcka lammknotor på klipporna för att komma åt den näringsrika märgen. Den stora drömmen är att få åka till Kreta och se de tio sista paren av lammgam innan arten dör ut i Europa, säger Vasilios.

Text: Annette Widén
Bild: Andreas Trepte, www.photo-natur.net

Publicerad 13:28, 15 mars 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: