Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Nu ska trafiken runt Västbergaskolan och Engelska skolan bli säkrare

Skolvägen till Västbergaskolan och Internationella Engelska Skolan Liljeholmen ska bli säkrare. Trafikkontoret har sjösatt en utredning för att höja trafiksäkerheten i området.

Västbergaskolan och Internationella Engelska Skolan Liljeholmen ligger grannar med varandra i Västberga och båda kan gynnas av samma trafiksäkerhetsåtgärder.

– Vi kollar på ett antal kriterier för att välja ut skolorna som ska utredas för bättre trafikmiljö. När vi har fått en lista på skolor som uppfyller kriterier studerar vi dem vidare tillsammans med områdesplanerare för att hitta lämpliga skolor som är i behov av åtgärder, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret.

De kriterier kontoret tittar på är antal inrapporterade olyckor, hastighetsmätningar, trafikmängd, närhet till huvudgata och elevantal.  

Själva utredningen ingår i Plan för säkra och trygga skolvägar som också gäller andra skolor.

Anna Karin Hellsten, rektor på Västbergaskolan är positiv till utredningen:

– Vi välkomnar verkligen det som står i tjänsteutlåtandet – att trafiksituationen runt Västbergaskolan ska utredas specifikt. Jag kände inte till det, så det var glada nyheter. Hoppas att vi blir involverade och tillfrågas samt kan ge våra förslag på åtgärder. Vi har en del kreativa förslag som vi skulle behöva hjälp med från annan instans att genomföra.

Hur tycker ni att era elever kan få en tryggare trafiksituation kring skolan?
– Detta är en fråga vi återkommande lyfter i skolans ledningsgrupp och försöker skapa medvetenhet kring hos föräldrar. Personal lyfter det också ofta och som det sett ut hittills så brukar vi gå ut med en vädjan till föräldrar kring hur de kan hjälpa till att skapa en säker trafiksituation.

LÄS ÄVEN: Klass 9c Västbergaskolan på studieresa till Auschwitz

– Vi vädjar till föräldrarna att inte åka in på parkeringen vare sig för att släppa av barn, eller parkera en kort stund för att gå in och lämna barn. Det skapar en mycket rörig och farlig situation då många ska in och ut från parkeringen under en kort stund runt skolstart, barn som inte syns från höga bilar ska kryssa mellan bilarna. Bilar backar, väntar på plats, ställer sig på otillåtna platser etcetera. Farligt helt enkelt.

– Vi brukar också ta upp frågan på föräldramöten, där vi uppmanar dem att samplanera lämningar med andra barn och föräldrar, så kallad”vandrande skolbuss”, det vill säga att man samlar ihop några barn och en förälder följer, säger Anna Karin Hellsten.

Anna Karin Johansson, rektor på Internationella engelska skolan Liljeholmen på andra sidan rondellen, tycker att det är bra att skolan har en god dialog med staden och stadsdelen:

– Vi har en god dialog med staden och stadsdelen om många frågor däribland trafiksituationen, just i detta fall hann du före med kommunikationen.

Vad gör ni för att era elever kan få en tryggare trafiksituation kring skolan?
– Vi har till exempel personal ute varje morgon för att hälsa på elever och dessa tar då tillfället i akt att prata med föräldrar kring trafiksituationen. Vi pratar även med eleverna om hur de bör bete sig på sin skolväg för att öka säkerheten, till exempel se upp från telefoner och se sig för innan de går över gatan. Vi tycker också att det är bra att det titta på flera olika förslag och vi ser fram emot den fortsatta dialogen, säger Anna Karin Johansson.

LÄS ÄVEN: Internationella Engelska skolan startar

Utredningen utgår från mål 1 ”skapa säkra och trygga skolvägar” samt ”riktlinjer för ökad trafiksäkerhet” i Plan för säkra och trygga skolvägar. I år är även Bromstensskolan och Internationella engelska skolan Enskede utvalda.

Skolorna utreds nu i höst och utredningen kommer vara klar vid årsskiftet. År 2021 projekteras de åtgärder som trafikkontoret bedömer prioriterade och 2022 byggs åtgärderna.

Text: Olger Proko
Bild: Mats Falck

Publicerad 16:48, 30 september 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: