Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

“Vad ska vi göra för att få er att fatta?”

Demonstranternas rop hördes tydligt utanför Försäkringskassans huvudkontor på Telefonplan under tisdagseftermiddagen. Nya förslaget om assistansersättningen till personer med funktionsnedsättning drabbar många.

– Vad ska vi göra för att få er att fatta?! kunde man höra folkmassan ropa utanför Försäkringskassans kontor vid 14.30 på tisdagseftermiddagen.
demo_2
Demonstrationen är en protest mot att det förhöjda timbeloppet i assistansersättningen till personer med funktionsnedsättning från och med oktober ska redovisas varje månad istället för halvårsvis.

Regeringen har gett Försäkringskassan grönt ljus att gå vidare med ett förslag som skulle rasera förutsättningarna för personlig assistans för de med de största funktionsnedsättningarna. Förslaget går ut på att spara pengar genom att försvåra för de som har beviljats så kallat förhöjt belopp.

– Förändringen ses som rent administrativ av regeringen och myndigheterna. Men konsekvenserna blir att de sätter lagen ur spel och i praktiken avskaffar den av en enig riksdag en gång beslutade rättigheten, säger Cecilia Blanck, verksamhetsansvarig på Föreningen JAG som tagit initiativ till demonstrationen.

En namninsamling för att rädda assistansen som startade i fredags har redan fått över 3 200 underskrifter. Arrangörerna har begärt att få träffa Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler under demonstrationen och överlämna namnunderskrifterna.

Varje torsdag under våren har assistansberättigade stått utanför Rosenbad för att få kontakt med regeringen och möjlighet att förklara vilka konsekvenser förändringen får.

Det är personer som har så stora behov av till exempel utbildade assistenter eller höga OB-kostnader att den vanliga schablonersättningen inte räcker. Det rör sig om ungefär 1 500 assistansberättigade i hela landet.

Regeringen säger att assistanspengarna ska gå till de som det var tänkt för, men det gör tvärtom, anser demonstranterna.

– För att våra liv ska fungera måste assistenterna få avtalsenlig lön, utbildning och handledning, skriver Hillevi Larsson i informationsbladet som delas ut vid demonstrationen.

Text och bild: Erica Gilbertson
demo

 

Publicerad 15:44, 24 maj 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Ny utställning på Färgfabriken: Beckers konstnärsstipendium 2021 till Youngjae Lih

    13 mars kl.11:00 - 9 maj kl.16:00
  2. Färgfabrikens vårmarknad 20-21 mars

    20 mars kl.11:00 - 21 mars kl.17:00
  3. Edelcrantzloppisen 2021

    18 april kl.11:00 - 15:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

View Results

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: