Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

david

Så kan prylarna på vinden ge klirr i semesterkassan

Sommar betyder ofta vindsröjning och utrensning av gamla prylar. Men innan du åker till tippen vore det kanske läge att kolla om sakerna är något värda.

Bukowskis Market i Västberga kända för sina online-auktioner men man kan också få sina saker värderade av deras experter.

– Prylar som skulle vara kul för oss att få in är främst bra nordisk design med starka namn. Det kan vi sälja hur mycket som helst av. Till exempel möbelformgivaren Hans Agne Jakobsson. Annars är det grejer som är helt nyupptäckta som skulle vara spännande att ta sig en titt på, säger David Brolin, värderare Bukowskis Market.

david

Leksaker i originalförpackning, gamla sockerlådor, 60-tals kataloger från IKEA och retro-cyklar är några av de föremål som kan ligga bra till i värdeskalan. Davids tips är om antikviteterna var dyra när de köptes är sannolikheten stor att värdet har hållit i sig, alternativt ökat.

För honom är auktioner och second-handprylar inte bara ett jobb, utan även en av hans största hobbies. Han är praktiskt taget uppvuxen i återvinningsvärlden då hans pappa drev en auktionsfirma och redan när David var liten fick han följa med till diverse dödsbon.

– En sommar när jag var tonåring jobbade jag med att tömma en bekants vind. Vi fyllde flera containrar med gamla tidningar men jag hittade även flera gamla Dinky Toys-samlarbilar som jag fick sitta och sortera ut, det var ett roligt sommarjobb, säger David.

david

Antikvitetstrenden blir allt starkare och intresset för äldre föremål sprider sig allt längre ner i åldrarna. Samtidigt blir utmaningen allt större för värderarna att sätta det rätta värdet på prylarna, då det inte är lätt att förutspå vad som kommer bli populärt härnäst. Prissvängningarna är därför stora numera.

– För att något skulle ändra pris så hastigt förr i tiden hade det krävts någon form av börskrasch, säger värderingsexperten David.

Idag är det sökord som skåp, stolar, soffor, lampor och ringar som dominerar på Bukowskis auktionssajt. Smycken är det som sticker ut mest, annars är det konst och möbler som hägrar.

Bukowskis liknar på ett sätt andra second-hand butiker då de alla befinner sig i återvinningsbranschen och på så sätt bidrar till ett hållbart samhälle. Den största skillnaden handlar mest om kundens behov, menar David, om den vill ge sina saker till välgörenhet, alternativt tjäna en slant.

– En av de saker som får mitt jobb att kännas värdefullt är att vi faktiskt hjälper människor. Det kan handla om en bortgång, skilsmässa eller ekonomisk lånekris. På så vis tycker jag att vi bistår med mycket, genom att hjälpa till med ett bra avslut, säger David.

Text: Johanna Holmgren
Bild: Mats Falck

David Brolin
Ålder: 28 år
Bor: Vasastan, Stockholm
Yrke: Värderingsexpert på Bukowskis Market
Intressen: Star Wars och hockey
Samlar: Främst barock och keramikföremål
Utbildning: Upplärd av sin far sen barnsben, konsthistoria och andra kurser på universitetet

 

Har du en gammal pryl du vill få värderad? Ta en bild på prylen och mejla till redaktionen@battrestadsdel.se

Skriv också om du tillåter publicering av din bild

 

Publicerad 14:49, 15 juli 2015
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Färgfabrikens vårmarknad 20-21 mars

    20 mars kl.11:00 - 21 mars kl.17:00
  2. Edelcrantzloppisen 2021

    18 april kl.11:00 - 15:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Äter du pizza idag?

View Results

Publicerad 20:29, 1 januari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: