Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

“Byggplaner strider mot beslut om grönområden”

Det planerade huset med 50 lägenheter på Störtloppsvägen i Västertorp kommer för nära befintligt hus och strider mot ett beslut som staden fattade år 2005. Det menar bostadsrättsföreningen som är granne med det planerade huset.

– I visualiseringen i förslaget ser det ut som om husen är lägre än vad de kommer bli i verkligheten samtidigt som utrymmet mellan husen blir mycket smalare. Detta och att det blir tegel på fasaden kommer att sluka allt ljus, säger Maj-Britt Neuman ordförande i bostadsrättsföreningen. Det kommer dessutom bli nödvändigt att fälla stora träd.

Det nya förslaget om ny detaljplan gäller kvarteret Skridskon 1 på Störtloppsvägen som Bättre stadsdel rapporterat om tidigare.

Enligt bostadsrättsföreningen ansåg staden 2005 att kvarteret inte borde byggas ut då nybyggnation skulle komma för nära befintliga hus. Västertorp hade förtätats med 600-800 lägenheter under den närmast föregående tioårsperioden och man ville bevara grönområdena i stadsdelen. Men nu rivs beslutet upp och markägaren HEBA får tillåtelse att bygga.

I skrivelsen som nu skickats till stadsbyggnadskontoret riktar föreningen skarp kritik mot den nya planen på flera punkter. Insynen och skuggningen kommer att bli för stor vilket speciellt kommer att drabba de äldre boende hårt. Under själva byggperioden blir det dessutom stora störningar för alla verksamheter på Störtloppsvägen 36-46. Huset inrymmer en förskola Grodan, dagverksamheten Bruket/Droppen, hemspråksundervisning och kommersiella verksamheter.

– Blir de aktuella byggplanerna godkända så är det en förödande situation för Västertorp. Ett beslut om att tillåta tätare avstånd mellan fastigheter blir prejudicerande och förändrar rådande normer i Stockholm. Enligt Boverket ska avståndet mellan byggnader vara minst åtta meter för att brandspridning ska kunna begränsas effektivt och respektive byggnad bör ges utrymme för brandceller med högsta säkerhetsklass, skriver föreningen i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det är inte fallet enligt det nya byggförslaget. Räddningstjänstens insatser vid eventuell brand eller olycka i området kommer att försvåras markant enligt rådande plan då säkerheten vid en eventuell brand i området äventyras om nya byggnader uppförs i kvarteret Skridskon 1.

Istället vill grannarna att området bevaras med sina träd som nödvändig grönyta.

Annette Widén
Bilden: Planerad byggyta mellan husen, Bild: Geosigma AB

Publicerad 17:47, 18 september 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Dagens fråga: Glasspriserna stiger, hur påverkar det ditt glassintag?

Rode Lennartsdotter 

– Jag gillar glass, priserna kommer inte att påverka mitt glassintag alls.

Patrik Järvstrand

– Nej, mitt glassintag kommer inte påverkas av priserna. Te och glass är det sätt för mig att koppla av på kvällarna

LÄS ÄVEN: Dagens fråga: Vad tycker du om planerna att bygga ett 24-vånings hus i Axelsberg?

Anette Bodingh

– Jag äter inte glass så ofta men när jag väl tänker köpa mig en glass så kommer priset inte att påverka mig. 

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 10:11, 19 maj 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: