Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

karta debatt

Debatt: Ja till förtätning men så här bör det gå till

DEBATT. Vad bra att Bättre stadsdel skriver om förtätningen i Mälarhöjden. Jag tycker att det verkligen saknas en känsla för att bevara ”villastaden” och det kulturella arv som vi har med till exempel Klubbensborg, Lyran och Bellmanskällan. 

Att vi behöver förtäta stadsdelarna utanför innerstaden går nog inte att komma ifrån men när vi gör det behöver vi tänka mer långsiktigt än att bara tillfredsställa bostadsbristen. Vi måste bygga så att människor trivs och vill bidra till sin omgivning. Vi behöver bygga områden där man vill vara. Skapa ytor för verksamheter som distansarbete, butiker, restauranger, cykelverkstäder, läkare, hunddagis, biograf, med mera. 

LÄS ÄVEN: Förtätning pågår: Ytterligare en villa rivs i Mälarhöjden – grannar flyttar

Se hur det nu planeras bostäder på Selmedalsvägen och vid Kastanjeparken. Selmedalsvägen blir bara döda huskroppar. Det finns inga planer på att skapa en trivsam och levande miljö. I det nya förslaget ser jag inte att de ändrat så värst mycket i planerna sedan förra gången då det blev mycket skriverier. Tråkigt! Sista dag för att tycka till om Selmedalsvägen är 21 september. 

Det är ju så himla många projekt på gång i området och jag är nyfiken på om det finns någon som är ansvarig för helheten och som har gjort en analys på vad allt detta byggande innebär. Klart vi ska bygga men det måste ju vara genomtänkt och långsiktigt. Nu verkar det endast vara en ansvarig per projekt och då ser man enkomt till sitt eget uppdrag. Eller?

LÄS ÄVEN: Debatt: Från Lyckliga gatan du finns inte mer till Lyckliga grannskap ?

Det positiva med fler bostäder är att det blir fler människor vilket gör att det blir ett bättre underlag för verksamheter av olika slag. MEN det ser jag inte på ritningarna att man planerat för. Det blir tätt mellan huskropparna så hur blir känslan på gatunivå. Skuggig eller ljus?

Några av de projekt på gång i området runt Hägersten i dagsläget:
-Fader Bergström (Selmedalsvägen) 450 bostäder
Axelsbergs centrum 120 bostäder
Kastanjeparken 150-200 bostäder
Henriksberg, intill Eolshälls 4H-gård, cirka 250 bostäder

Fler projekt finns Stockholms stads hemsida

Vad får dessa byggprojekt för konsekvenser för:
-SL-trafiken
-Vårdcentralen 
-Skolor och förskola
-Gator etc

Värt att tänka på är också hur pandemin har påverkat hur vi kommer leva och arbeta, det tror jag inte finns med i tänket. Arbetslivet blir mer flexibelt. Vi jobbar hemma o vill kanske träffa andra i så kallade  jobbhubbar i området där man bor, vilket ökar efterfrågan på lokala lunchrestauranger etc.

Det är oundvikligt att vi förtätar så mitt budskap är tänk större och längre. Ett bra exempel är stadsdelen Richmond i London. Den har växt ihop med city. Men den lever. Här finns, restauranger, pizzabutiker, varuhus, läkare, nagelskulptriser, second hand-butiker, ateljéer samt ett väl utbyggd nät för kollektivresor med bussar.

Var är visionären, var är kreativiteten, var är hållbarhetstänket? Om förtätningen fortsätter på detta sätt riskerar det att resultera i döda lyxgetton. Snygga hus men dött. Jag vill bara ha en levande stadsdel. 

Förtätning är oundvikligt men det måste göras på ett mer nytänkande sätt så att vi får levande stadsdelar som skapar miljöer där folk trivs att verka och bo.

Mia Boghammar, Hägersten

✅  Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån ✅ 

Publicerad 14:54, 17 september 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: