Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

barn och föräldrar i park

Bostadsbygge i lekpark i Mälarhöjden sågas av föräldrar och pedagoger

Planerna att bygga bostäder i Kastanjeparken i Mälarhöjden med omkringliggande skog möts nu av skepsis bland föräldrar och personal inom barnomsorgen.

– Istället för att bygga igen parken borde man satsa på att göra den ännu bättre för barn och ungdomar, med fotbollsmål och basketkorg till exempel, säger  Lisa Spetz, förälder till barn på Bellmanskällans Montessoriförskola vid Klubbacken.

karta kastanjeparken

Det är inte klätterställningen som är det centrala i Kastanjeparken utan möjligheten att cykla runt, spela fotboll, springa och röra sig fritt på en större gemensam yta. Byggs parken igen så blir det väldigt långt till en motsvarande plats, menar Lisa.

I höstas offentliggjordes Stockholms stad ett förslag med en ny detaljplanen för området för att kunna bygga cirka 150 till 200 bostäder längs Klubbensborgsvägen och Brådstupsvägen. Till hösten planeras samråd kring planen innan beslut sedan tas. Nu organiserar sig föräldrar och personal för att rädda parken. 

Plan bygge kastanjeparken

Denna stora fantastiska park används dagligen, både av förskolor, familjehem och äldre barn som hänger på ytorna. Många skolklasser har sina klassträffar med elever och föräldrar just i Kastanjeparken för att den har ytorna som krävs.

LÄS MER: Nya lägenheter med sjöutsikt på gång

– I och med att den är så stor inbjuder den verkligen till motorisk aktivitet, även för större barn, säger Veronica Greus som är förskolepedagog på Bellmanskällans Montessoriförskola.

– Här lär sig barn cykla, här spelar de fotboll. Var ska barn sparka fotboll i detta område när ytorna är borta?

Föräldrarna menar också att förtätningen av Hägersten och Mälrhöjden gör att behovet av rejäla lekparker ökar. 

barn spelar fotboll

– Här ska 200 bostäder byggas, längs med Selmedalsvägen planeras dessutom 560 nya bostäder och därutöver planeras 210 nya i Henriksbergshamnen och 140 i Axelsbergs centrum. Hur ska alla barn få plats?

Nu har föräldrarna startat en dialog med staden om planerna, dessutom ska de sprida planerna lokalt och få folk att tycka till i samrådet.

– Detta är Mälarhöjdens lunga, vårt eget Central park. Här träffas barn unga gamla och har gjort i alla tider, kastanjeträdet har funnits här sen tidigt 50-tal och är parkens stora stolthet.

LÄS MER: Om planerna på stadens hemsida

Bilden: Veronica Greus, förskolepedagog. Föräldrar: Annika Ericsson, Lisa Spetz, Rickard Gunnarsson Ström. Barn: Axel, Gustav, Vince, Aurora, Hugo

Nu finns namninsamlingen ”Rädda Kastanjeparken”. Skriv gärna under https://www.mittskifte.org/petitions/radda-kastanjeparken

Publicerad 15:36, 4 maj 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: