
Här är Västertorpsskolans nya plan för tryggare elever
västertorp Publicerad 13:38, 6 december 2024Från och med den här terminen deltar Västertorpsskolan, tillsammans med flera utvalda skolor i Stockholm, i ett långsiktigt utvecklingsprojekt inom Stockholms stad.
Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här
Elevernas vårdnadshavare en viktig pusselbit i arbetet. Men även samarbete med lokala föreningar, socialtjänst, polis, fältassistenter, fritidsledare och parkleken ingår i arbetet. Syftet är att göra skolan bättre.
– Alla våra resultat kommer att genomlysas och analyseras, till exempel enkäter, betyg och arbetssätt. När man gått på djupet i de här frågorna ska det mynna ut i en ny handlingsplan, säger rektor Anette Sari.
Sedan 2020 har hon lett skolans utvecklingsarbete tillsammans med biträdande rektorerna Anna Tronelius och Eva Broberg. Personalens åsikter kring samsyn och värdegrundsfrågor har varit vägvisaren i arbetet.
På Västertorpsskolan har man som ledstjärna att se hela barnet, hela dagen. Målsättningen är inte minst att eleverna ska bli goda samhällsmedborgare. I den processen behöver eleverna få träna på att möta motstånd och öva tålamod. Att det är en del av verkligheten att man ibland gör fel men att misstagen också kan visa vägen till något nytt.
– Kom igen, du klarar det! Vi peppar och utmanar eleverna att testa, säger Anna Tronelius.
Skolan har ett komplext uppdrag. Huvuduppgiften är att förmedla kunskap. Samtidigt ska man ta hänsyn till de sociala bitarna kring trygghet och samvaro och vara uppmärksam på nuläget som råder på skolan.
Ibland uppstår motstridiga uppfattningar mellan vårdnadshavare och skola. Och om skolan möter kritik på till exempel föräldrarådet så menar Eva Broberg att det är viktigt för skolan att ta till sig det.
För att kunna lotsa eleverna på ett sätt som minskar risken att de hamnar i kriminalitet, missbruk eller andra problemsituationer behövs ett samarbete mellan alla de vuxna som finns kring barnen.
– Vårdnadshavarna är de viktigaste personerna och skolan måste hitta sätt att nå dem, säger Eva Broberg.
Att barnen har en aktiv fritid är ytterligare en förebyggande faktor. Skolans fritidsklubbsverksamhet, med Dilan Pekin som utvecklingsledare, är mycket efterfrågad. Även hos de äldre eleverna. Det ligger väl i linje med skolans ambition att i ett tidigt skede fånga upp barn som behöver extra uppmärksamhet.
Av samma anledning har Västertorpsskolan byggt upp ett lokalt samarbete med olika föreningar, polis, socialtjänst, fältassistenter, fritidsledare och med parkleken.
– Som ny rektor på Västertorpsskolan var det viktigt för mig att förstå vad jag hade klivit in i. Så jag började med att lyssna på personalens förväntningar på det kommande samarbetet, säger Anette Sari.
Hon tillägger att det gäller att ta ett steg i taget och att hon även vill få personalen att blomma.
– Det är viktigt att både elever och personal kan känna sig stolta över sin skola.
Verksamheten analyseras och utvärderas kontinuerligt och både personal, vårdnadshavare och elever är involverade i processen. Genom medverkan i elevråd, matråd, rastråd och fritidsråd får eleverna träning i demokrati på riktigt.
–Skoldagarna har tydliga ramar och man får många kramar. Det är viktigt att skapa en vilja hos eleverna att vara här i skolan, säger biträdande rektor Anna Tronelius.

Jeanette Gellervik, utvecklingsledare och skolans musiklärare, nickar och fyller i.
– Alla pedagoger har samma tydliga lektionsupplägg med ramlektioner och bildstöd. Det ger trygghet för eleverna. Då vet de vad som kommer att ske, säger Jeanette Gellervik.
Ramlektion innebär att alla skolans pedagoger arbetar på samma sätt: samlar ihop eleverna utanför klassrummet och går in på led. Sedan börjar man med en tillbakablick på föregående lektion. Därefter går man igenom innehållet för den kommande dagen och gör en sammanfattning vid lektionen slut.
För att göra skoldagarna ännu mer förutsägbara använder man bildstöd. Det innebär att pedagogerna tar hjälp av bilder och/eller text för att förtydliga för eleverna vad som kommer att ske och i vilken ordning.

– Vi har också flera traditioner som har börjat sätta sig bland eleverna och som de ivrigt efterfrågar. HEARTS-showen är en av den största, säger My Siljelöf, utvecklingsledare och lärare i förskoleklassen.

Det är Västertorpsskolans värdegrundsarbete som sammanfattas med bokstäverna HEARTS där H står för Hälsa (fysisk och psykisk), E för Empati, A för Arbetsro och R för Respektfull, T står för Trygghetsarbetet och S bekräftar Samarbetets viktiga funktion.
HEARTS-showen, som lyfter fram elevernas talanger inom sång, dans och gymnastik ordnas varje vårtermin i skolans ”hjärta”, ljushallen. På samma plats hålls även skolans stämningsfulla Luciafirande.

– HEARTS-julkalendern är ett annat inslag i värdegrundsarbetet. Eleverna är medskapare i ”dagens videoklipp” som man tittar på tillsammans. Det blir en ”lucköppning” att samlas kring och består av varierande uppdrag för dagen. Ett exempel kan vara man ska tacka litet extra för maten i matsalen, berättar Eva Broberg, biträdande rektor.
– Vi är stolta och nöjda, men arbetar hela tiden för att bli bättre. Skoldagarna ska innehålla kul saker, det är viktigt för arbetsglädjen sammanfattar Anette Sari.
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla: redaktionen@battrestadsdel.se
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k