Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

tre kvinnor

Västertorpsskolan växlar upp: Vi brinner för eleverna – så jobbar vi

Publicerad 16:43, 5 september 2024

När Västertorpsskolan drog igång läsåret förra veckan förvandlades olika delar av skolgården och idrottssalarna till aktivitetsstationer. 

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Det var dragkamp, ”hela havet stormar” i ny tappning, konstnärlig gestaltning, taekwondo och thaiboxning samt precisionsövningar med bollar och vatten. 

–  Nu är vi riktigt på gång. Med denna dag har vi startat en årligen återkommande tradition, Västertorpsskolans dag, säger rektor Anette Sari. 

Uppemot 500 elever fick under ledning av skolans personal och externa samarbetspartners testa olika färdigheter i åldersblandade grupper.  

Aktiviteternas syfte var att genom samarbetsövningar stärka vi-känslan, sprida glädje och erbjuda eleverna möjligheter till att uppleva något nytt.

Västertorpsskolan är en skola i förändring. Under de senaste fyra åren har dess ledningsgrupp, rektor Anette Sari, biträdande rektor Eva Broberg och biträdande rektor Anna Tronelius, tillsammans  med skolans personal lagt grunden för ett systematiskt utvecklingsarbete att forma skolans verksamhet både gällande undervisning och värdegrund. 

Idag präglar värdegrundsarbetet hela skolan, från förskoleklass till 6:e årskursen. Som symbol används ett hjärta som är synlig på många ställen i skolans lokaler och sammanfattas med bokstäverna HEARTS, där H står för hälsa (både fysisk och psykisk), E för empati, A beskriver arbetsro och R respekt, med T tydliggörs trygghetsarbetet och S bekräftar samarbetets viktiga funktion.

– Vår skola har engagerad personal som har ett professionellt förhållningssätt och brinner för eleverna. Vi har också de bästa eleverna, säger Eva Broberg utan tvekan.

Hon tillägger att personalens samsyn på hur arbetet bedrivs och kollegialt lärande är viktiga inslag i att utveckla skolans värdegrund.

Elevernas och föräldrarnas synpunkter är ytterligare ingredienser i ett lyckat värdegrundsarbete. Därför görs  bland annat enkätundersökningar kring olika frågor. Svaren analyseras, kommuniceras och används i verksamhetsutvecklingen.

Skolans andra biträdande rektor Anna Tronelius poängterar att personal från andra externa verksamheter  fanns även med på Västertorpsskolans dag.  

– Samarbetet med dessa resurser är viktigt. Vi har just nu ett pilotprojekt med Mötesplats Fruängen för att göra ungdomsgårdens verksamhet känd, säger Anna Tronelius.

Till dem som var kända av alla eleverna på skolgården hör skolans kurator Özlem Zengin, utvecklingsledare mot fritidshem Dilan Pekin och socialpedagog Chamoun Chamoun.

– Vi tre har våra yrkesroller på skolan, men vi är också ett team som jobbar tillsammans med hela klasser kring värdegrundsfrågor utifrån HEARTS och relationsskapande med enskilda elever, säger Özlem som även är medlem i skolans Trygghetsteam tillsammans med Dilan och Chamoun. 

Kurator Özlem Zengin, utvecklingsledare mot fritidshem Dilan Pekin och socialpedagog Chamoun Chamoun.

Programmet för Västertorpsskolans dag togs fram i samarbete med skolans Trygghetsteam, Förena 129 och Mötesplats Fruängen. Många idéer var sprungna ur sommarens aktiviteter i Hägersten-Älvsjö, där Dilan och Chamoun axlade ansvaret att koordinera sommarprogrammet för stadsdelens unga. Det var också starten för föreningen ”Förena 129”, vars syfte är att förstärka samverkan med lokala föreningar. 

– Skolans fritids har många inskrivna elever och det erbjuds en hel del aktiviteter. Vi vill också visa på möjligheter till fritidsaktiviteter utanför skolan, säger Dilan.

Flera idrottsföreningar var involverade i stadsdelens sommarverksamheter. På Västertorpsskolans dag presenterades några av dem. Alami kampsport som stod för taekwondo övningarna och Impact för thaiboxningen.

 Fr v: Biträdande rektor Eva Broberg, biträdande rektor Anna Tronelius och rektor Anette Sari

– Inget är en slump, allt är genomtänkt, sammanfattar Chamoun den allra första Västertorpsskolans dag.

Och planeringen inför och genomförandet av Västertorpsskolans dag var ytterligare ett sätt att åskådliggöra skolans HEARTS.

Temadagen avslutades med ett uppträdande av rap-artisten Jompa, vars musikprogram var noga valt för barn som publik. Hamburgare och glass blev en uppskattad lunch efter förmiddagens annorlunda skoldag. 

Tack för att du läser Bättre stadsdel.  Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: