Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:
böcker

Minska ditt avfall — återvinn dina gamla böcker!

1 MILJONBOKTIPS.SE Du kanske är en flitig läsare, men den dammiga högen med böcker i ditt rum börjar bli till allt mer besvär. Du har inte hjärta att slänga dina gamla böcker, men du har inte så mycket nytta av dem längre heller.

Vad gör man då? Slänger man böckerna?

För att bli av med dina gamla böcker kan du antingen sälja dem, donera dem eller använda några andra praktiska knep vi tänkt tipsa om i den här artikeln. Målet är att hjälpa dig minska ditt avfall med upp till 9kg om året med dessa fantastiska knep.

1: Donera dina böcker

Donera dina böcker till en secondhand-butik som Myrorna. De flesta secondhand-butiker har bokavdelningar, och de tar gärna emot dina gamla böcker, så länge de är i gott skick. Även Erikshjälpen är en populär plats för att donera böcker i Sverige just nu.

Kolla in secondhand-butiker i ditt närområde och se om de har ett behov av dina gamla böcker. De kan vara mer benägna att ta dem om du också har några kläder eller andra föremål att donera.

2: Sälj dina böcker

Sälj dina böcker online.

Sälj böcker själv på en webbplats som eBay, Facebook Marketplace eller Blocket. Var villig att sänka priset med tiden om boken inte säljer.

För att sälja böcker online måste du skapa ett konto på en webbplats, tillhandahålla lite grundläggande information om boken och vänta på att en intresserad kund kontaktar dig. Var inte rädd för att vänta.

Om du är student, sälj dina läroböcker till andra elever som behöver dem. Hitta universitetsstudenter som kommer att börja läsa en kurs du precis har avslutat och se om du kan sälja dina böcker till dem för en bråkdel av kostnaden – båda kommer att dra nytta av detta utbyte.

Du kan fråga dina vänner om de känner någon som går kursen i framtiden, eller till och med stå utanför kursen efter den första dagen och närma dig några studenter som kanske inte hade en chans att köpa böckerna i tid – var bara inte för aggressiv!

Varför Facebook Marketplace är bra för att sälja böcker år 2022

Du bör definitivt att överväga att sälja dina gamla böcker på Facebook Marketplace. De flesta kommer att ha begränsat intresse av att plocka upp en enda bok eller två, så överväg att sälja böcker i en klump eller grupper av relaterade titlar.

Någon är mycket mer benägen att betala för och hämta en uppsättning med 15 eller 20 Magic Tree House-böcker än att göra en sådan resa för bara en eller två böcker (om det inte är en väldigt unik titel vi pratar om förstås).

När du kombinerar böcker för ett gruppinlägg, försök att lägga upp böcker som liknar genre, stil eller läsnivå. Detta kommer att hjälpa till att säkerställa att den som köper böckerna med en viss läsare eller grupp av läsare i åtanke kan använda alla böckerna för just den mottagaren.

Det kanske bästa med att sälja sina böcker på Facebook Marketplace är att det är helt gratis att lägga ut en annons, sen är det inte alls ovanligt att potentiella kunder gör resan hem till dig och betalar med hjälp av betalappen Swish.

För övrigt är det fullt möjligt att skänka bort böcker med hjälp av Facebook Marketplace tämligen enkelt. Pröva själv så får du se, Facebook Marketplace har betydligt mer aktivitet än vad man tror!

Nackdelen med att sälja böcker på Blocket

Nackdelen med att sälja böcker på Blocket är att varje annons du lägger upp kostar pengar, och försöker du lägga upp allt för många böcker i en enda annons finns det en stor risk att böckerna helt enkelt inte får exponeringen de behöver för att framgångsrik säljas.

Sälj dina begagnade engelska böcker på eBay

Glöm aldrig att du kan sälja begagnade engelska böcker på eBay, trots att du är baserad i Sverige.

Vi pratar förstås om dina engelska böcker, inte svenska då de onekligen endast är intressanta för människor som förstår svenska i första hand.

Ge bort dina böcker till dina nära och kära

Innan du gör en stor produktion av att donera dina böcker, fråga runt om vänner och familj är intresserade av några av dina böcker. Undvik att belasta dem med dina böcker om de inte vill ha eller behöver dem, men det är ett ganska enkelt sätt att hitta ett nytt hem för dina böcker om de vill ha dem.

Framför allt är det betydligt mer hållbart än att para kasta böckerna i papperskorgen. Att återvinna böcker på något sätt är förstås alltid att föredra.

Donera dina böcker till ditt lokala bibliotek

Vi har mängder av bibliotek i Sverige. 2268 stycken för att vara mer exakt.

Många bibliotek tar emot bokdonationer som tur är. Däremot får biblioteken stora donationer av irrelevanta böcker så vissa är mer strikta när det gäller vilken typ av donationer de accepterar än andra.

Du kanske känner att du gör ditt bibliotek en tjänst genom att donera dina gamla böcker till dem. Men om de är kinkiga vad gäller donationer, kom ihåg att de menar väl.

De får för många donationer för att hantera och vägrar vissa typer av donationer för att hjälpa till att begränsa utgifterna i samband med dispositionen av de donerade böckerna som de kanske ändå inte kan använda.

Många bibliotek har brist på hyllutrymme helt enkelt, så de kan bara ta in böcker som de vet kommer att cirkulera regelbundet. Biblioteken vill inte vara lagerlokaler för gamla böcker som ingen läser. De vill inte heller ta ansvar för att hitta hem eller slänga böcker som inte längre tjänar ett syfte.

Fråga ditt lokala bibliotek vilka typer av böcker de behöver och accepterar. De kan behöva bilderböcker för barn och har gott om facklitteratur eller vuxenböcker, till exempel.

Vidare är det mer sannolikt att de uppskattar nyare böcker som fortfarande är populära än äldre böcker som har låg upplaga. Erbjud dig att donera böcker som uppfyller deras behov och hitta alternativa hem för saker som ditt bibliotek inte kan använda.

Donera böcker till lokala skolor och dagis

Vissa skolor har gott om böcker, och andra skolor försöker ständigt hitta nya böcker för sina elever. Prata med skolorna i ditt område för att förstå deras behov. Om de behöver böcker, donera dina böcker till lokala skolor eller dagis.

Vissa skolor accepterar ett brett utbud av böcker medan andra är mer noga med titlarna som fyller luckor i deras boksamlingar. Som med donationer till ditt lokala bibliotek, var uppmärksam på behoven hos skolan eller daghemmet.

Tillhandahåll böcker som hjälper dem att uppfylla sina uppdrag utan att fylla bokhyllorna över med böcker som inte uppfyller elevernas behov.

Vad du än gör, släng inte dina böcker!

Det finns så många ställen att donera, sälja och använda begagnade böcker på. Du kan säkert fråga runt i din bekantskapskrets för fler kreativa tips på hur du bäst kan återvinna dina gamla böcker.

Släng inte dina böcker i papperskorgen om de inte är i helt oanvändbart skick.

Böcker hör inte hemma på soptippen. Återvinn dina böcker.

Denna text är producerad i samarbete med 1Miljonboktips.se. Sponsrade inlägg är en del av Bättre stadsdels annonserbjudande. Inläggen produceras av Bättre stadsdels kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@battrestadsdel.se. 

Publicerad 11:11, 9 maj 2022

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Dagens fråga: Glasspriserna stiger, hur påverkar det ditt glassintag?

Rode Lennartsdotter 

– Jag gillar glass, priserna kommer inte att påverka mitt glassintag alls.

Patrik Järvstrand

– Nej, mitt glassintag kommer inte påverkas av priserna. Te och glass är det sätt för mig att koppla av på kvällarna

LÄS ÄVEN: Dagens fråga: Vad tycker du om planerna att bygga ett 24-vånings hus i Axelsberg?

Anette Bodingh

– Jag äter inte glass så ofta men när jag väl tänker köpa mig en glass så kommer priset inte att påverka mig. 

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 10:11, 19 maj 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: