Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Så vet du att det är dags för ett takbyte

TAK365.SE. De flesta människor tänker inte riktigt på taket de har över huvudet… förrän det börjar läcka! Vänta inte tills vattnet rinner genom taket och du måste hämta ut hinkarna för att inte drabbas av fuktskador i hemmet.

Det här är våra bästa tips på hur du känner av när det är dags att byta ut ditt gamla tak.

Som husägare är det ett av dina viktigaste ansvar att underhålla din fastighet och se till att den alltid hålls uppdaterad. I likhet med de flesta investeringar i livet kräver villor underhåll och allt eftersom åren går för att ge maximal komfort och säkerhet.

Ju längre du har bott i ditt hem, desto mer sannolikt har du funderat på att investera i ett nytt tak för att ersätta ditt gamla tak. Innan du går vidare med beslutet att byta ut ditt tak helt, finns det några tecken att titta på för att avgöra om tiden är rätt för dig och ditt hem eller inte.

Tänk på ditt taks ålder

En av de första sakerna att tänka på innan du börjar inspektera ditt tak för sprickor, brott och andra problem är dess ålder. Ett tak som är 25 till 30 år eller äldre kan kräva ett fullständigt byte, även om själva taket framstår som i gott skick med blotta ögat.

Äldre tak skapades ofta med material som inte längre är användbara eller anses starka idag.

Om ditt tak är 10, 15 eller 20 år gammalt kan det vara dags för en grundlig inspektion och eventuellt tid att investera i ett helt nytt tak, speciellt om ditt tak har lagts över ett tidigare installerat tak.

Börja med att inspektera ditt tak inifrån och ut

När du har börjat brainstorma tanken på att investera i ett nytt tak, börja göra din egen forskning hemma genom att inspektera skicket på ditt tak inifrån och ut. Ta med dig en ficklampa till vinden eller till utrymmet i ditt hem där insidan av ditt tak är synligt och leta efter följande potentiella tecken som kan indikera ett allvarligare problem:

  • Ljusstrålar: Ljusstrålar är vanliga i tak som kräver byten eller reparationer. För bästa resultat, inspektera insidan av ditt tak under dagen för att fånga och identifiera eventuella ljusstrålar.
  • Läckor: Inspektera det inre av ditt takområde för dropp och potentiella läckor. Om ditt tak börjar läcka utsätts andra delar av ditt hem och dess grund i fara, speciellt om du inte åtgärdar takproblemet så snabbt som möjligt. Fukt i vatten kan leda till ytterligare röta tillsammans med mögeltillväxt som kan bidra till andning och andra hälsoproblem.
  • Ränder och fläckar: Notera allt inuti ditt tak och leta efter potentiella fläckar, fläckar och ränder. Inspektera eventuella missfärgade områden på ditt tak för ytterligare information om dess orsak och potentiella läckor. Fläckar och ränder inom innerväggarna på ditt tak kan signalera ett djupare och allvarligare problem som involverar ditt taks hållbarhet.
Kontrollera ditt tak för vindskador

Det är alltid viktigt att ha i åtanke temperaturen och klimatet på var ditt hem ligger när du genomför renoveringar och takbesiktningar.

Om du bor i ett område som är utsatt för kraftiga vindar och stora stormar, kan ditt hems tak kräva mer uppmärksamhet eller förstärkning beroende på vilken typ av tak du för närvarande har installerat.

Ett solidt tak som för närvarande är i gott skick kommer att förbli platt även under kraftiga stormar och kraftiga vindar. När ditt tak börjar krympa ihop sig, flyga iväg eller till och med gå sönder efter en stor storm, kan det vara dags att göra ytterligare undersökningar av ditt nuvarande taks allmänna hälsa och tillstånd.

Kan du se några sprickor i taket?

Inspektera utsidan och insidan av ditt hems tak för konstiga och malplacerade sprickor eller brott. Sprickor eller brott kan uppstå både inuti och utanför taket, varför det är viktigt att göra en noggrann inspektion av alla ytor på ditt tak.

Om du märker några sprickor på vardera sidan av ditt tak, är det mycket lämpligt att inspektera sprickan ytterligare för att fastställa grundorsaken eller utlösandet av själva sprickan. Om du inte kan avgöra var eller varför sprickan har uppstått, kan du behöva prata med ett professionellt takföretag

Att byta tak innebär en stor process och består av många delar. Det kan vara skönt att få hjälp från en takläggare med hela eller delar av ditt tak. Anlita ett företag med expertkunskap som hjälper dig byta taket. Tak365.se hjälper dig att få en offert med pris. eller en entreprenör för ytterligare hjälp.

Denna text är producerad i samarbete med Tak365.se. Sponsrade inlägg är en del av Bättre stadsdels annonserbjudande. Inläggen produceras av Bättre stadsdels kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@battrestadsdel.se.

Publicerad 09:43, 1 april 2022

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Bättre Stadsdel frågar Hägerstensbor:
Vad ska du göra i sommar?

man

Lewis, Västertorp
Jag vill skaffa mig ett nytt jobb, så snart som möjligt. Har varit arbetslös i ett halvår och jag vill gärna jobba igen, det är det jag hoppas på. 

kvinna

Ulla, Västertorp
Jag brukar vara hemma under sommaren och åker söderut under hösten.  

LÄS ÄVEN: Dagens fråga : Vad har du för förväntningar på 2023?

man

Aleksander, Telefonplan
I sommaren ska jag umgås med mina barn, min familj, vara i solen och träna. Man hinner inte med mer än så när man småbarn. 

Eva, Aspudden 
Jag ska till min trädgård och odla och plantera saker, jag ska också försöka att bada så mycket som möjligt. 

man

Hans, Telefonplan
Jag är pensionär och jag brukar ändå bara ta promenader runt området.

Text och bild: Romeo Adam

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:11, 24 februari 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: