Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

En svart kvinn ai slöja till vänster, till höger entren till en mindre matbutik med grön namnskylt. Utanför frukt och grönsaksstånd.

Så bojkottar de matjättarna: Vi måste kämpa

Publicerad 21:18, 17 mars 2025

Bojkotten av de stora matkedjorna, en protest mot de höga prisökningarna, pågår för fullt. Bredängsbon Binta brukar handla på Hemköp i vanliga fall, men på måndagen hade hon bytt ut matjätten mot den mindre grannbutiken Bredängs livs.

– Den här veckan testar jag lite nya butiker vad gäller mejeriprodukter. Det kommer jag göra hela den här veckan, säger Binta.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

En svart kvinna i svart täckjacka, slöja och svarta solglasögon, farm för en röd tegelbyggnad med fruktstånd i bakgrunden.

Märker du någon prisskillnad mellan Hemköp och Bredängs livs?
– Nej, ingen större skillnad på mejeriprodukterna, men grönsaker och frukt brukar vara mycket billigare på Bredängs Livs, säger Binta.

Vad tycker du om att bojkotta de stora mathandlarna?
– Vi måste göra någonting åt de här priserna. Det är helt orimligt, speciellt för de mest utsatta i området. Förhoppningsvis kan bojkotten förmå politikerna att sätta ner foten och få stopp på de här överdrivna priserna, säger Binta.

Matpriskoll skriver i sin senaste rapport att mejeriprodukter, inklusive ost och kylda juicer har ökat med 3,8 procent på en månad, vilket får en stor effekt eftersom kategorin utgör 15-20 procent av allt vi handlar.

LÄS ÄVEN Ny rapport: Därför är matpriserna för höga – ökad tillsyn väntar

Enligt Matpirskoll är det framför allt februari månad som sticker ut med prisökningar med dubbla siffror där många produkter har över 20 procents prisökning.

En tabell i grönt och vitt med namn på matvaror, som visar pris och procentökningar för februari.
Matpriskolls tabell över matvaror med högst höjningar under februari 2025. Choklad och hårdost toppar listan.

Orsakerna till prisökningarna är många. Matpriskoll lyfter bland annat att “svenska producenter har det mycket tufft med lönsamheten och har under ett par år tappat volymer då vi både handlat mindre och vi köper kedjornas billigare märken”. 

Icke vit kvinna i mörkt hår, blå kofta med stora knappar och svart tröja. I bakgrunden gurkor till vänster i lådor med plast och ingången till en butik med stora glasdörrar.

Joan jobbar i Bredäng och hon handlar i Bredängs livs för att hitta saker som inte finns bland matjättarna.

– Jag tycker det är fantastiskt, och dessutom är det billigare, säger Joan. 

Men hon kommer inte att bojkotta Hemköp eftersom det finns saker där som inte finns i Bredängs livs.

LÄS ÄVEN Dagens fråga: Matpriserna ökar igen – vad är dina bästa tips för att dryga ut matkassan?

Äldre svart man, glasögon med grå keps och blå vinterjacka. Fram för en röd tegelvägg och glasingång till butik med svarta och röda matkorgar.

Sätrabon Tarik brukar handla på alla de stora matbutikerna, men även i andra mataffärer. Idag ska han köpa frukt i Bredängs livs. Han tycker bojkotten är bra.

– Kanske de ändrar sig. Vi måste kämpa, säger Tarik.

Har du bunkrat upp varor inför veckan?
– Nej, jag brukar handla månadsvis och kommer klara mig under veckan. Idag ska jag bara handla lite grönsaker och bröd, säger Tarik.

Hur tror du att mindre matbutiker som den här klarar att ha lägre pris på till exempel frukt?
– Det svaret har jag inte. Jag vet inte hur de gör för att lyckas med det, säger Tarik.

En äldre kvinna i ljus stickad mössa, svart kappa som har e hand på väskans axelrem.

En av dem som inte tycker det är bra med en bojkott är Siw Malmblad. Hon har bott många år i Bredäng.

– Det är fel metod. Det är svårt att komma tillrätta med något så snabbt. Själv har jag inte riktigt den tid och kraft som behövs. Jag har fullt upp med att överleva i alla fall, säger Siw Malmblad.

Inne i Bredängs Livs vill inte butiksansvariga medverka med namn och bild, men de säger till Bättre stadsdel att de än så länge inte märkt någon större ökning av kundtillströmningen på grund av bojkotten. De tror inte att det kommer göra så stor skillnad med en bojkott mot Hemköp, i förlängningen måste “folk ha mat på bordet i alla fall”.

I förra veckan gick finansminister Elisabeth Svantesson och landsbygdsminister Peter Kullgren ut med att de ska träffa “utvalda aktörer från livsmedelskedjan” i syfte att skapa lägre priser för konsumenterna. Ett liknande samtal fördes även förra året.

Oppositionen är starkt kritiska mot regeringens undfallenhet. I Dagens Industri uttalar sig Magdalena Andersson (S) att Socialdemokraterna tidigare bland annat föreslagit inrättandet av en matpriskommission för att få bukt med de stigande matpriserna – ”Regeringen måste vakna”. Nu upprepar hon kravet om en kommission.

”Vi vill se en matpriskommission. Det hade ju varit väldigt bra om man hade haft en sådan nu, då hade vi kanske inte behövt se de här prisökningarna”, säger hon.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: