Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

En man i blå poliskostym och polismössa utan för ingången till en tunnelbana.

Polisen om vistelseförbud i Skärholmen: Så måste det kompletteras

Publicerad 16:28, 6 april 2025

Sedan lagen om vistelseförbud infördes förra året har flera personer i Skärholmen fått sin rörelsefrihet begränsad.

Andreas Bagoly är biträdande polischef i Skärholmen.

– I det korta perspektivet ser vi omedelbara effekter av vistelseförbudet. Det har möjliggjort för oss att begränsa kriminellas närvaro. De ska inte vistas i våra centrum och i det lokala samhället, där de kan rekrytera och bidra till otrygghet. I det långa perspektivet ser vi att det ökar tryggheten, säger Andreas Bagoly.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Det var i februari 2024 som lagen om preventiva vistelseförbud började gälla. Syftet var att öka tryggheten på allmän plats genom att begränsa en person som främjar brottslig verksamhet från att befinna sig på en viss plats, utan att personen har dömts för brott.

I en granskning av Sveriges Radio framkommer det att sedan lagen infördes har ett 80-tal åtal väckts efter att personer överträtt förbudet.

Hur många har brutit mot vistelseförbudet i Skärholmen?
– Av de tio personer som har fått vistelseförbud är det ett antal som har överträtt förbudet, säger Andreas Bagoly, utan att precisera närmare.

Klicka på den röda knappen i bilden nedan för att titta på en kort videointervju.

Det är vid regelbundna kontroller eller när polisen stöter på individerna i det avsedda området som de har möjlighet att stoppa dem.

Är tio utfärdade vistelseförbud många i relation till andra områden i Stockholm?
– Jag vågar inte säga säkert, men jag tror vi ligger i linje med de flesta andra, säger Andreas Bagoly.

LÄS ÄVEN Polisen: Här startar vi kamerabevakning med drönare: Hela samhället måste kraftsamla

Det är ofta unga individer, under 25 år, som överträder vistelseförbudet, enligt Sveriges Radios granskning.

Vilket är ditt budskap till unga personer som umgås med kriminella?
– Jag har inget budskap direkt till ungdomarna i sig. Där finns många olika nyanser i vad man har för relationer och vilken grad en bekantskap kan tänkas vara kriminell, säger Andreas Bagoly som hellre vill ge ett budskap till barnets föräldrar.

– På samma sätt som vi nu arbetar med att begränsa den fysiska miljön för de kriminella, behöver föräldrar ta aktiva steg i att vara närvarande i den digitala miljön där ungdomarna befinner sig idag, där vi ser förekomsten av en rad återkommande brottskategorier, säger Andreas Bagoly.

Vid en överträdelse av vistelseförbud kan påföljden bli fängelse i högst ett år. Om brottet är ringa, döms man istället till böter.

LÄS ÄVEN Polisen riktar skarp kritik mot socialtjänsten i Skärholmen: Något dåligt kan hända

Enligt polisen är det förtidigt att dra långtgående slutsatser av effekterna av den ett år gamla lagen. Under 2025 kommer Malmö universitet i samarbete med Polismyndigheten att påbörja en effektutvärdering. Resultaten redovisas tidigast 2026.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: