Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Porträtt på Edmon Khalil och ett urklipp av en av hans målningar.

Premiär: Skärholmens nya konsthall öppnar: Otroligt spännande

Publicerad 10:29, 20 november 2024

Nu öppnar den nya konsthallen i Skärholmens centrum. Först ut i de nya stora lokalerna mitt i gallerian är den svensk-sudanesiske konstnären Edmon Khalil. Han gör sin hittills största separata utställning någonsin.

– Det känns otroligt spännande, säger Edmon Khalil.

LÄS ÄVEN: Dagens fråga: Vad betyder det för dig att en ny stor konsthall öppnar i Skärholmens centrum?

I de flera rum i de nymålade lokalerna i två plan ligger en mängd teckningar och målningar i väntan på att få hängas upp. Symboliska masker, surrealistiska figurer och bortglömda nubiska skrivtecken bildar en väv som gestaltar både kulturell rikedom och koloniala trauman. Utställningen heter “Cognitive Exile”. 

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

– Jag har försökt att samla motiv och inspireras av det som finns kvar av den ursprungliga kulturen. Det blir lite av ett researcharbete. Det finns en bruten och fragmentiserad kultur på grund av slaveri och kolonialism, en invasion som ändrade den utveckling som kunde ha tagit plats, säger Edmon Khalil.

Han är inte ensam om att genom konsten belysa den kognitiva dissonans och förskjutning som uppstår när konceptet “Afrika” gestaltas – ett ifrågasättande om det alls är möjligt att frigöra kulturella symboler från kolonialt arv, eller om de för alltid bär spår av det förflutna.

Många minns kanske den svenske konstnären Makode Lindes verk Painful cake, en performance art som använder sig av helt andra uttryck än Edmon Khalils mer subtila och återhållsamma uttryck.

Bredängsbon Edmon Khalil har bott i Sverige i 25 år, men är född och uppvuxen i Sudan. Det var slumpen som avgjorde att han blev konstnär. Han hade egentligen siktet inställt på att bli arkitekt. 

– Jag mötte min barndomsvän på gatan i Khartoum som berättade att han börjat på The College of Fine and Applied Art. Jag visste inte att det fanns en konsthögskola. Jag blev förvånad och undrade vad hans familj på landsbygden tyckte om det, säger Edmon Khalil och skrattar.

Izabella Borzecka, verksamhetschef på Folk i Skärholmen, tillsammans med Edmon Khalil. Symbolerna i tavlan kallas för ”watchkeeper” som härstammar från det nubiska skriftspråket. Symboler som återfinns senare inom kristendomen och judendomen i form av en ljusstake, berättar Edmon Khalil.

Det var tydligen inga problem. Han fick veta att man hade tio chanser för att bli antagen. Edmon Khalil kom in på första försöket. Som barn hade han tillsammans med sin vän ritat mycket och Edmon Khalil kände direkt att han hade hittat hem.

– Jag känner att konst är den friaste uttrycksformen jämfört med att skriva, vara musiker eller skådespelare.

LÄS ÄVEN Vårbergs centrum förvandlas till konstverkstad: Mäktigt att få se sina verk ta form

Edmon Khalil vet eftersom han testat dem allihopa. Idag spänner hans konst mellan teckning, skulptur, 3D animation, design, fotografi, målning, teckning och videokonst. Han är verksam både internationellt och i Sverige. Nu ställer Edmon Khalil ut verk som inte tidigare visats. I den över 500 kvadratmeter stora konsthallen finns det bland annat plats för hans riktigt stora målningar, vissa upp till 6-8 meter långa, tillsammans med teckningar och videoinstallationer.

Invigningen sker torsdag 21 november och det är gratis entré.

SKHLM Konsthall tog över den lokal där det tidigare låg en bokhandel.

SKHLM Konsthall drivs av Folk i Skärholmen
SKHLM Konsthall tidigare Ateljé konsthall, drivs av föreningen Folk i Skärholmen som är en ideell förening med fokus på kultur, folkbildning och föreningsliv för alla åldrar. Med den nya konsthallen finns det en ambition att tillgängliggöra konst för en bredare publik och lyfta de berättelser som speglar mångfalden i stadsdelen. Både lokala och globala konstnärer bjuds in. Konsthallens verksamhet genomförs med stöd av Kulturrådet, Stockholms stad och genom samarbete med SKHLM.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.seNyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: