S bemöter kritiken: Man kan inte få bort drogscenerna i Skärholmen med batong
Skärholmen Stadsdelsområde Publicerad 15:29, 28 november 2024Fler än hälften av Skärholmens förskolor ligger i områden som polisen klassar som en öppen drogscen, och under året har flera skjutningar ägt rum i stadsdelen.
Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här
Efter att Sophia Gransweed Baat (M) under året riktat kritik mot det rödgröna styret i Stockholm, som hon menar gör för lite för att stoppa såväl skjutningarna, och de öppna drogscener, svarar nu Socialdemokraterna på kritiken.
LÄS ÄVEN: Sophia vill satsa hundratals miljoner på trygghet: Så får vi stopp på våldet i Skärholmen
Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd menar att kritiken inte är trovärdig.
– Antalet öppna drogscener ökade med fyra under tiden då Moderaterna styrde i Stockholm. Vi har tillskjutit resurser och gjort rätt reformer. Sedan vi tog över har drogscenerna minskat med fem. Vi är i ett bättre läge nu än när vi lämnade makten sist, säger Alexander Ojanne och fortsätter:
– De öppna drogscenerna har gått ned från 31 till 26 i antalet på våra två första år. Vi är inte nöjda där, utan vi kan pressa ner det ännu mer. Men det kommer ta tid.
Hur ser du på Moderaternas förslag om att tillsätta ordningsvakter vid förskolorna?
– De vill sätta in fel åtgärder. Det är inte ordningsvakter som får bort drogscenerna. Man kan inte få bort drogscener med batong, utan det vi fokuserar på är det socialt förebyggande arbetet, i nära samverkan med polis. Men vi lägger också stora satsningar på att minska antalet hemlösa i Stockholm. Om antalet missbrukare minskar i offentliga miljöer så minskar också antalet öppna drogscener.
Tidigare i år genomförde Stockholm stad en medborgarundersökning om upplevd trygghet. I den framgår att blott 44 procent av Skärholmens medborgare känner sig trygga, att jämföra med genomsnittet i staden som ligger på 75 procent.
Hur ser ni på det?
– Vi behöver ha ett ökat socialt uppsökande arbete, fortsätta med förebyggande arbete, och se till så att vi har färre missbrukare och hemlösa på gator och torg.
Vad ska ni göra för att folk i Skärholmen ska bli tryggare i sina hemkvarter?
– Vi ska motverka missbruk och hemlöshet samt fokusera på att förebygga våld i hemmet, säger Alexander Ojanne.
Hans bild är att många av dem som driver på kriminaliteten på gatorna också har växt upp i ett våldsamt hem.
Därtill kommer man nu från rödgrönt håll att satsa mycket på skolan för att motverka att unga dras in i gängkriminalitet.
– Från och med årsskiftet inför vi satsningar på skolan, och på att få tillbaks hemmasittare till skolan. En lyckad skolgång är viktigt. Vi jobbar på flera fronter. Både för att unga inte ska hamna i kriminella miljöer, och för att de som är i kriminella miljöer får påtryckningar. Det finns program och sociala avhoppningsgrupper.
Moderaterna har en alternativ budget för år 2025. De vill lägga totalt 300 miljoner kronor på lokala trygghetsåtgärder och satsa på ökad trygghet och förstärkt förebyggande arbete för att hindra rekrytering till gängen. Bland annat föreslås 200 ordningsvakter, 200 nya kameror och 50 väktare.
Enligt Alexander Ojanne är detta en orealistisk satsning. Han kallar budgetförslaget för “en farlig budget för Stockholm”.
– De vill skära ner hundra miljoner från placeringskostnader. Varför? De anser att det inte är rimligt att det ska kosta så mycket. Konsekvenserna om man drar ner på placeringskostnader är att man istället får barn eller unga som har kapacitet att skjuta, spränga, eller bli involverade i gängkriminalitet. Att de inte blir placerade leder till att de istället går på våra gator och torg. Moderaternas budget är inte i takt med tiden.
Social- och trygghetsborgarrådet fortsätter:
– Samtidigt har socialsekreterarna i Skärholmen slagit larm om att placeringskostnaderna skenar. Vi jobbar för att de ska få ännu mer pengar, vi höjer budgeten med 50 miljoner för placeringskostnader. Moderaterna sänker med hundra. Just i Skärholmen så skulle det leda till att problematiken förstärks ytterligare, och då blir det en spridningseffekt i resten av Stockholm. Det är inte en trygghetssatsning.
LÄS ÄVEN: Trygghet: Så ska Skärholmens stadsdelar bli trygga igen
Sedan de rödgröna fick makten i Stockholm har polisen fått större befogenheter i sitt övervakningsarbete, uppger Alexander Ojanne. Detta genom en överenskommelse där polisen enklare kan sätta upp kameror runt om i staden där de anser att det behövs.
Social- och trygghetsborgarrådet berättar att 40 nya kamerapositioner sätts upp runt om i staden under 2024-2025, bland annat i Skärholmen.
– Vi bistår polisen och möter deras behov, var de vill ha kameror någonstans. Har de kameror och platser så kan vi lösa det som behöver lösas.
Han utvecklar:
– När vi sätter upp kameror är det mycket regler; man får inte spara materialet i mer än sju dagar. Ibland sker polisanmälningar först efter sju dagar, och då är inspelningen förverkad. Så det är bättre att polisen får sätta upp kamerorna. Vi har ett samverkansavtal där vi i Stockholm står för infrastrukturen. Vi ser till så att kamerorna funkar och vi bistår med kablar och så vidare, medan polisen står för kameran. De kan övervaka i realtid och spara materialet så länge de behöver.
Foto: Kajsa Göransson
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla in till redaktionen@battrestadsdel.se
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- Klart: Ny matjätte öppnar i Skärholmen
- Mälarhöjdsbor öppnar napolitansk pizzabutik på hemmaplan: Över förväntan
- Skogskrematoriet och flera kapell på Skogskyrkogården stängs
- BILDER: Här är Årets lokala företag 2024 i Hägersten-Älvsjö – jubel och nätverkande vid festlig prisceremoni
- Förslag: Älvsjö och Fruängen kan få fler t-banelinjer och spårväg
Följare 19,5k