Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

kvinna

Trygghet: Så ska Skärholmens stadsdelar bli trygga igen

Publicerad 12:54, 12 oktober 2024

Efter skjutningar, narkotikahandel och gängrekryteringar bland barn i Skärholmen vill nu stadsdelsförvaltningen, polisen och fastighetsägare ta tag i trygghetsfrågorna i området.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Med trygghet som ledord har representanter från Skärholmens stadsdelsförvaltning tillsammans med polisen, fastighetsägare och andra aktörer denna vecka varit ute på turné i stadsdelsområdet för att prata med medborgarna. Målet är att invånarna på sikt ska känna sig mer trygga.

I onsdags var stoppet i Vårberg och Sofie Rooth, trygghetsstrateg på Skärholmens stadsdelsförvaltning, berättar att droghandeln äger rum både här i centrum och vid tunnelbanan. Dessutom är det en del ”häng” i trapphus i bostäder nära centrum.

LÄS ÄVEN: Trygghet – Polisen: Så rekryterar gängkriminella

– Det är främst kriminella nätverk och nyrekrytering som gör att folk upplever otrygghet. Detta tillsammans med våldsbrotten som sker i offentlig miljö med koppling till den öppna droghandeln, säger Sofie Rooth.

Cecilia Sjöö och Sofie Rooth har arbetat som trygghetsstrateger i Skärholmens stadsdelsförvaltning sedan i somras. De arbetar med kartläggning samordning.

Samtliga fyra platser där Trygghetsdagarna arrangeras är klassificerade som öppna drogscener: Vårbergs centrum, Sätra centrum, Bredängs centrum och Skärholmens centrum.

Hur ska ni göra för att vända utvecklingen?
– Det krävs arbete på både kort och lång sikt. Stora delar av stadens verksamheter samverkar i olika arbetsgrupper och är avgörande för att öka tryggheten. Förskola, skola, socialtjänst och stadsutveckling – i princip alla verksamhetsområden bidrar på olika sätt, säger Sofie Rooth.

Anette Petersson är preventionsstrateg i Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Anette Petersson är preventionsstrateg i Skärholmens stadsdelsförvaltning. Hon nämnder några exempel på samarbeten och insatser.

LÄS ÄVEN: Trygghet – Föräldrar: David organiserar vandringar

– I år har vi bland annat riktade insatser mot bedrägerier mot äldre, samt gängrekrytering bland funktionsnedsatta ungdomar. Vi går ut med information till alla verksamheter, personal och alla berörda för att berätta om hur riskerna ser ut och ger tips och råd, säger Anette Petersson.

Den medborgarundersökning som Stockholm stad genomförde i år visade att den upplevda tryggheten är betydligt lägre i Skärholmens stadsdelsnämnd än i övriga Stockholm, endast 44 procent känner sig trygga här jämfört med 75 procent i genomsnitt. 

Hur tolkar ni de siffrorna?
– Stadsdelsområdet drabbades under våren av flera allvarliga händelser (fyra skjutningar på kort tid, red anm) och undersökningen gjordes strax efter dessa. Dessutom var svarsfrekvensen bland de lägsta i staden. Den låga svarsfrekvensen har troligen påverkat resultatet, säger Sofie Rooth.

Hon menar dock att det inte går att avgöra om den låga svarsfrekvensen bidragit till ett lägre eller högre resultat jämfört med vad en högre svarsfrekvens hade gjort.

Vad oroar sig invånarna mest för?
– Det beror på vem man frågar. Det kan till exempel vara att man ska utsättas för brott eller att en närstående ska utsättas för brott. En del oroar sig för att vistas utomhus kvällstid, medan andra känner sig trygga i området och har gjort det under en längre tid, säger Sofie Rooth.

Sofie Rooth menar att även aktuella händelser i närområdet och i omvärlden påverkar människors upplevelse av trygghet.

Representanter från Svenska Bostäder, Nurcan Gültekin, Münibe Demirkiran, Joel Penuela, pratar med en man som gått deras tipsrunda. På vägen plockade han skräp och hittade en hel del gastubor som ungdomar använder för att inhalera lustgas, vilket idag är narkotikaklassat.

Bild: Maria Fabien

Tipsa polisen
Ring 11414 eller mejla när du har sett eller hört något som skulle kunna hjälpa polisen att upptäcka, förebygga eller utreda brott. 

Ring 112 vid pågående brott och akut fara.

Här kan du läsa mer om vad Stockholm stad gör för att skapa större trygghet.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Skärholmen-Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: