Trygghet: Så ska Skärholmens stadsdelar bli trygga igen
Skärholmen Stadsdelsområde Publicerad 12:54, 12 oktober 2024Efter skjutningar, narkotikahandel och gängrekryteringar bland barn i Skärholmen vill nu stadsdelsförvaltningen, polisen och fastighetsägare ta tag i trygghetsfrågorna i området.
Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här
Med trygghet som ledord har representanter från Skärholmens stadsdelsförvaltning tillsammans med polisen, fastighetsägare och andra aktörer denna vecka varit ute på turné i stadsdelsområdet för att prata med medborgarna. Målet är att invånarna på sikt ska känna sig mer trygga.
I onsdags var stoppet i Vårberg och Sofie Rooth, trygghetsstrateg på Skärholmens stadsdelsförvaltning, berättar att droghandeln äger rum både här i centrum och vid tunnelbanan. Dessutom är det en del “häng” i trapphus i bostäder nära centrum.
LÄS ÄVEN: Trygghet – Polisen: Så rekryterar gängkriminella
– Det är främst kriminella nätverk och nyrekrytering som gör att folk upplever otrygghet. Detta tillsammans med våldsbrotten som sker i offentlig miljö med koppling till den öppna droghandeln, säger Sofie Rooth.
Samtliga fyra platser där Trygghetsdagarna arrangeras är klassificerade som öppna drogscener: Vårbergs centrum, Sätra centrum, Bredängs centrum och Skärholmens centrum.
Hur ska ni göra för att vända utvecklingen?
– Det krävs arbete på både kort och lång sikt. Stora delar av stadens verksamheter samverkar i olika arbetsgrupper och är avgörande för att öka tryggheten. Förskola, skola, socialtjänst och stadsutveckling – i princip alla verksamhetsområden bidrar på olika sätt, säger Sofie Rooth.
Anette Petersson är preventionsstrateg i Skärholmens stadsdelsförvaltning. Hon nämnder några exempel på samarbeten och insatser.
LÄS ÄVEN: Trygghet – Föräldrar: David organiserar vandringar
– I år har vi bland annat riktade insatser mot bedrägerier mot äldre, samt gängrekrytering bland funktionsnedsatta ungdomar. Vi går ut med information till alla verksamheter, personal och alla berörda för att berätta om hur riskerna ser ut och ger tips och råd, säger Anette Petersson.
Den medborgarundersökning som Stockholm stad genomförde i år visade att den upplevda tryggheten är betydligt lägre i Skärholmens stadsdelsnämnd än i övriga Stockholm, endast 44 procent känner sig trygga här jämfört med 75 procent i genomsnitt.
Hur tolkar ni de siffrorna?
– Stadsdelsområdet drabbades under våren av flera allvarliga händelser (fyra skjutningar på kort tid, red anm) och undersökningen gjordes strax efter dessa. Dessutom var svarsfrekvensen bland de lägsta i staden. Den låga svarsfrekvensen har troligen påverkat resultatet, säger Sofie Rooth.
Hon menar dock att det inte går att avgöra om den låga svarsfrekvensen bidragit till ett lägre eller högre resultat jämfört med vad en högre svarsfrekvens hade gjort.
Vad oroar sig invånarna mest för?
– Det beror på vem man frågar. Det kan till exempel vara att man ska utsättas för brott eller att en närstående ska utsättas för brott. En del oroar sig för att vistas utomhus kvällstid, medan andra känner sig trygga i området och har gjort det under en längre tid, säger Sofie Rooth.
Sofie Rooth menar att även aktuella händelser i närområdet och i omvärlden påverkar människors upplevelse av trygghet.
Bild: Maria Fabien
Tipsa polisen
Ring 11414 eller mejla när du har sett eller hört något som skulle kunna hjälpa polisen att upptäcka, förebygga eller utreda brott.
Ring 112 vid pågående brott och akut fara.
Här kan du läsa mer om vad Stockholm stad gör för att skapa större trygghet.
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Skärholmen-Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- Klart: Ny matjätte öppnar i Skärholmen
- Mälarhöjdsbor öppnar napolitansk pizzabutik på hemmaplan: Över förväntan
- BILDER: Här är Årets lokala företag 2024 i Hägersten-Älvsjö – jubel och nätverkande vid festlig prisceremoni
- Skogskrematoriet och flera kapell på Skogskyrkogården stängs
- Förslag: Älvsjö och Fruängen kan få fler t-banelinjer och spårväg
Följare 19,5k