Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

poliser

Trygghet – Polisen: Så rekryterar gängkriminella

Publicerad 14:00, 12 oktober 2024

När Trygghetsdagarna besöker Vårberg centrum står de båda områdespoliserna Malin och Christian vid ett bord. Intill ligger broschyren Gängsnack.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Gängsnacket är en guide för föräldrar där man kan läsa om varningstecken som man behöver vara uppmärksam på hos barnen och hur kriminella går tillväga. Malin och Christian berättar om varför de nu börjat besöka skolor där rekryteringen startar redan i elvaårsåldern.

– Dels är vi efterfrågade i större utsträckning idag där vi informerar om de risker som finns, men det handlar också om att skapa relationer. När vi ses ute i stadsdelen, om det har hänt något, skapar det bättre förutsättningar för dialog och bemötande. Vi kanske ibland kan varandras namn, säger Malin. 

LÄS ÄVEN: De höjer skatten på nytt i Stockholm – pengarna ska användas till flera områden

Men riktigt där är de ännu inte. Malin berättar att de ofta får den spontana frågan – Vad har hänt?

– Den vill vi få bort. Vi vill kunna gå in på en skola så att vår närvaro upplevs naturlig och förknippad med trygghet snarare än oro. Det gäller även i centrum och i tunnelbanan när vi är ute och rör oss, säger Malin

Gängkriminella rekryterar genom att först erbjuda pizza, läsk, presenter. De ger komplimanger och kan erbjuda skjuts, allt för att låtsas vara kompisar och inge en känsla av gemenskap. Sedan ska barnen hjälpa till med att hämta och lämna droger och vapen, hota andra och så småningom begå grova våldsbrott.

Det är inte bara svaga barn med dålig självkänsla eller med diagnoser, utan även resursstarka ungdomar som gör det för statusen och respekten det kan ge. Även flickor rekryteras.

– Vi informerar om vilka tecken och ledtrådar man som vårdnadshavare ska ha koll på. Var en skitjobbig förälder genom att ställa frågor, var nyfiken och engagerad. Ha kontakt med andra föräldrar och dubbelkolla var era barn är och vad de gör, säger Malin.

Varningstecken att uppmärksamma är om ditt barn börjat ljuga, har nya kläder, umgås med äldre, börjar ha två mobiler eller slutar be om pengar. Christian är förhoppningsfull inför framtiden.

– Många föräldrar har dåligt koll på sina barn. Men ju mer information och ju mer olika aktörer samverkar desto större möjlighet har vi att ändra utvecklingen. Men det kommer ta tid, säger Christian.

Som områdespoliser har de bättre förutsättningar att vara ute bland folk på ett annat sätt än poliser som har fokus på att gripa in vid larm. Men både Malin och Christian slår ett slag för att de vill ha in tips från allmänheten.

– Ser man något ring eller skriv till oss. Vi kan inte vara i varje trappuppgång eller vid varje buske. Vi behöver plats, signalement och klockslag för att kunna agera, säger Malin.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Skärholmens och Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: