Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

politiker

De höjer skatten på nytt i Stockholm – pengarna ska användas till flera områden

Publicerad 10:32, 1 oktober 2024

På tisdagen går det rödgröna styret i Stockholm ut med att en kommunala skatten höjs. Pengarna ska satsas på välfärden. Framför allt skolan, förskolan, förebyggande socialt arbete och klimatarbetet.

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvs

I ett pressmeddelande skriver de rödgröna partierna att staten är på väg att dra sig undan ansvaret för att finansiera välfärden samtidigt som regeringen fortsätter att montera ned miljö- och klimatpolitiken.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

– SD-regeringen har med all tydlighet klargjort att skattesänkningar för höginkomsttagare går före välfärden och klimatet. Då måste vi i Stockholm kompensera för att inte riskera en utveckling där barn och ungas livsvillkor försämras. Med Stockholms nya skattesats finansierar vi den välfärd och det klimatarbete som regeringen har övergivit. Det ger resurser för att rusta barnen, de unga och klimatet, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholm.

Den föreslagna skattehöjningen blir 24 öre mer per intjänad hundralapp. För en familj med inkomster på 600 000 kronor per år innebär förslaget 74 kronor mer i skatt per månad. Det blir drygt 876 miljoner i ökade skatteintäkter till staden på ett år.

– Regeringen sänker skatten för rika bilister på Östermalm. Stockholm lägger istället pengarna där det verkligen gör skillnad. Vi investerar i barnen, skyddar naturen, minskar utsläppen och rustar för nya extremväder. När regeringen slaktar välfärden och klimatet är Stockholm den tydligaste motpolen, säger Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd och gruppledare för Miljöpartiet i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Nu höjs skatten i Stockholm – så ska pengarna användas

Den 9 oktober presenteras Stockholms stads budget för år 2025 i sin helhet.

Foto: Maurits Otterloo

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: