
Bättre belysning i Skärholmens stadsdel
skärholmen Publicerad 20:00, 20 mars 2016”Delar av vägbelysningen i Vårberg, Skärholmen och Bredäng skall bytas under 2016. För sexton år sedan installerades högtrycksnatrium, den belysning med gulaktigt ljus man oftast ser vid vägar utanför tätbebyggt område och som tunnelbelysning. Nu är det alltså dags för bättre vägbelysning och samtidigt en satsning på bättre parkbelysning.
Den gulaktiga vägbelysningen kan vara en av orsakerna till mörkret och otryggheten i Skärholmens stadsdel. Bytet är en del av Trafikkontorets kontinuerliga underhåll. Alla lampor har sin livslängd och högtrycksnatrium är billiga i drift därför att den ger ljus i ett smalt våglängdsområde vilket ger dålig färgåtergivning. Idag är experterna eniga om att vitt ljus ger bättre sikt för både bilister och fotgängare. Högtrycksnatrium anses lämpligt för vägar i glesbygd och mindre känsliga områden i tätort vilket stämmer dåligt med dagens placering i Skärholmens centrumnära och tätbebyggda områden.
Parkbelysning
Nu lanseras dessutom en satsning på förbättrad parkbelysningen i hela Stockholm. Skärholmen och tre andra stadsdelar: Spånga-Tensta, Hässelby-Vällingby och Farsta ska får extra anslag därför att det behövs. En undersökning har visat att det finns stora skillnader i hur nöjda medborgarna är i olika stadsdelar. 76 procent av de boende på Norrmalm känner sig trygga när de går hem på kvällen medan bara 36 procent i Spånga-Tensta känner likadant.
Stockholms trafiknämnd förtydligar satsningens syfte: belysning i sig är inte brottsförebyggande men en god gestaltad miljö hjälper till att skapa en känsla av trygghet.
Vidare: Avgörande för trygghetskänslan är att miljön känns omhändertagande och mänsklig. Det här kan bli ett steg framåt för alla som bor i Skärholmens stadsdel. Belysningen på vissa parkvägar har stort behov av upprustning för att ge funktionell belysning. Nu kan vi också begära att boendemiljön skall kännas omhändertagande och mänsklig.
Makten över miljön
En försvårande omständighet är att alla centrumanläggningar i Skärholmens stadsdel idag är privatägda. Trafikkontoret har därför inget inflytande över miljön i centrum. Av den anledningen kan resultatet av satsningen komma att se ganska konstig ut när parkbelysning möter centrum. Särskilt som också SL agerar självständigt och lyser upp perronger och stationer utan att ta samordna med belysningen i den omgivande miljön.
Trafikkontoret skriver också: I utsatta områden är ofta benägenheten att anmäla trasig belysning lägre, för att komma åt detta avser kontoret att öka omfattningen av riktade tillsyner på platser som är drabbade av vandalisering och skadegörelse. Det är bra att Trafikkontoret har uppmärksammat detta. Trafikkontorets service har diskuterats vid många Medborgarmöten i Skärholmens stadsdel och den allmänna meningen har ofta varit att Trafikkontoret inte agerar på felanmälningar. Det blir då en självförstärkande effekt: ingen åtgärd – ingen idé att anmäla. Därför är det bra att Trafikkontoret nu har en ny strategi för detta. Ändå är det förstås viktigt att boende fortsätter att felanmäla. Ladda ner appen Tyck till från Stockholms stads hemsida.
Text och bild: Maud Hårleman
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k