Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Hur väljer man matbord?

TRENDRUM.SE Har du tänkt på att vart du än reser i världen är maten och måltiden alltid något som för folk samman? Familjer, vänner och affärspartners samlas kring matbordet för att umgås, höra det senaste snacket och göra nya överenskommelser. Inte undra på att denna möbel har en så central plats i våra hem! Men hur hittar man egentligen ett bord som passar?

Formen: både smak och funktion
Låt oss börja med matbordets form. I princip finns det fyra former att välja mellan: rektangulärt, kvadratiskt, ovalt och runt bord. Om du har gott om plats har du lyxen att välja en form helt efter smak. Ett ovalt eller runt bord behöver vara lite större än ett rektangulärt för att rymma samma antal personer. Samtidigt är det lättare att gå runt runda och ovala bord när de inte används. Ändå kan det kännas lättare att möblera med ett rektangulärt bord. Den stora fördelen med ett ovalt eller runt matbord är att de ger en intimare matupplevelse eftersom de samlade lättare kan få kontakt med varandra.

De flesta återförsäljare och tillverkare av köksbord och matbord (IKEA, Trendrum, Mio och Jysk med flera) brukar erbjuda samtliga former. Däremot kan de skilja sig åt lite mer när det kommer till material utformning.

Storlek: börja med att räkna sittplatserna
Det kan vara svårt att på rak arm veta hur stort matbord man behöver. I romarriket åt man liggande kring matbordet. Det ansågs säkert vara bekvämt, men idag håller nog de flesta om att det att sitta till bords som gäller. Vi utgår alltså från antalet sittplatser för att avgöra hur stort bord vi behöver. Det ska vara både praktiskt och trevligt att samlas kring matbordet och det måste givetvis finnas plats för alla. Räkna med gäster då och då. Ett bord med iläggsskiva kan vara praktiskt.

Hur mycket plats tar ett matbord?
Om vi börjar med rektangulära matsalsbord kan de två kortsidorna med fördel fungera som ”extraplats” för gäster. Beroende på hur breda stolar du väljer är det många bord som kan ha plats för fler personer vid behov även om det då blir lite trängre. Här är några exempel som inspiration som vi hämtat ifrån Trendrum.

Rektangulära bord:

  • 120×100 cm: max 4 personer
  • 150×100 cm: max 6 personer
  • 180×100 cm: 6 personer bekvämt, 8 vid behov
  • 210×120 cm: 8 personer bekvämt, 10 vid behov

Runda bord:

  • 100 cm diameter: 4 personer
  • 120 cm diameter: 4 personer bekvämt, 6 vid behov
  • 150 cm diameter: 6 personer bekvämt, 8 vid behov

Ovala bord:

  • 150×100 cm: max 6 personer
  • 180×110 cm: max 6 personer
  • 210×120 cm: max 8 personer

Material: stil och slittålighet
Till sist har vi val av material. Vill du ha ett rustikt matbord med egen karaktär eller är du ute efter något som är stilrent och minimalistiskt? Oavsett utseende kan du tänka så här kring val av material:

Matbord i massivt trä ger en hemtrevlig känsla och åldras naturligt. Kräver viss behandling, men se det som en möjlighet att påverka både utseende och hållbarhet. Kan slipas om det blir mycket slitet. Ek, ask och valnöt är populära val. Träfanér är känsligare än massivt trä. Därför är det inte särskilt lämpligt för exempelvis barnfamiljer.

Marmor är elegant men kräver extra eftertanke för att det ska passa in i rummets stil. Det är känsligt för både vätskor och värme och rekommenderas därför inte för barnfamiljer.

Laminat är starkt och hållbart. Passar bra för barnfamiljer. En annan tålig variant är matbord av nanolaminat.

Denna artikel är skriven i samarbete med Trendrum.se

Publicerad 20:04, 4 juli 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: