Medelhavsmat möter thailändsk matkultur – Peter tar sin restaurang till en ny nivå
hägersten Publicerad 15:01, 26 november 2024Ett nytt land, en ny bransch, ett främmande språk och ett annat yrkesliv. Peter Yousif har varit tvungen att byta inriktning många gånger under sitt liv.
Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här
Nu fyller han 58 och står inför ännu en förändring. För en enskild restaurangägare i Hägersten är konkurrensen från gallerior och snabbmatskedjor en utmaning. Han jobbar hårt för att göra allting rätt.
– Vi har tillgänglighetsanpassat entrén och toaletten. Nu ska jag fixa ett skötbord för att underlätta för barnfamiljerna. Jag lyssnar hela tiden på kundernas önskemål. Därför har vi nästan 40 olika sorters öl!
Årets första snö har fallit och kylan tagit ett fast grepp om Örnsberg när Peter Yousif öppnar dörren till The Meeting Bar & Restaurang. Det doftar kryddigt och varmt från det öppna köket.
Peter tänder upp i fönstren och ställer fram skyltarna som presenterar dagens rätter på buffén. De första lunchgästerna är på ingång.
– Här var det livsmedelsbutik från början, men när Systembolaget flyttade gick försäljningen ner. Så vad skulle vi göra? Vi byggde om och öppnade restaurang istället.
Att tvingas anpassa sig för att komma vidare är något av en röd tråd i Peter Yousifs liv. Han var en av många syrianer som kom till Sverige från Irak i början av 1990-talet.
– Det var fantastiskt att komma till Sverige! Man blev trevligt bemött och fick bra stöd på den tiden.
Samtidigt insåg Peter, som hade utbildat sig till kemist i Irak, att det skulle ta flera år att lära sig svenska och komplettera sin utbildning på ett svenskt universitet.
– Vad skulle jag leva på under tiden? Det skulle ju ta flera år. Nej, det var bara att börja arbeta.
Nu har han varit i Sverige i 32 år. Nästan lika länge har Peter Yousif bott i Hägersten. Efter flera år inom detaljhandeln, med tobaksaffär och som franchisetagare på Pressbyrån, utvecklade han ett eget företag och blev restaurangägare.
– Jag jobbar sju dagar i veckan. Det har jag gjort i över 30 år. Konkurrensen är hård och när jag ser nya företagare som slarvar…nej, då blir jag besviken. Har myndigheterna ingen kontroll?
LÄS ÄVEN: Årets lokala företag – snart dags för prisutdelning
De senaste 15 åren har fler butiker och restauranger etablerat sig i närområdet. Peter säger att det är en överetablering. Under helgerna lockar Liljeholmens galleria många besökare som också passar på att äta där.
För att kunna fortsätta driva restaurang har Peter insett att det behövs en utveckling av verksamheten. Han fortsätter att erbjuda “Medelhavets mat” som han kallar det, men har utökat med en thailändsk lunchbuffé. Han skrattar.
– Folk undrar kanske hur det går till? De känner ju mig och vet att jag är syrian! Men jag har anställt thailändsk personal som kan sin sak.
I ett hörn av lokalen hänger guldfärgade vimplar kvar i taket efter ett 60-årsfirande i helgen. Han hyr ut restaurangen för födelsedagar, studentfiranden och fester också. Hur orkar han med?
– Jag bor nära arbetet. Det är bra. Annars skulle jag längta för mycket efter mina barn.
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla: redaktionen@battrestadsdel.se
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- Klart: Ny matjätte öppnar i Skärholmen
- Mälarhöjdsbor öppnar napolitansk pizzabutik på hemmaplan: Över förväntan
- Skogskrematoriet och flera kapell på Skogskyrkogården stängs
- BILDER: Här är Årets lokala företag 2024 i Hägersten-Älvsjö – jubel och nätverkande vid festlig prisceremoni
- Förslag: Älvsjö och Fruängen kan få fler t-banelinjer och spårväg
Följare 19,5k